Tipy na kreativní aktivity pro děti

Vymyslet program pro děti, který je bude bavit a zároveň přinese něco užitečného může být někdy oříšek. Kreativní aktivity jsou ale skvělou cestou k rozvoji důležitých vlastností a zároveň vždy vznikne něco, co si můžete uchovat. Travte čas produktivně a hravě, jděte tvořit!

Rozvíjet v dětech kreativitu je důležité už v prvním roce života každého dítěte. Jako děti býváme tvárnější, učíme se rychleji a všechny činnosti mají vliv na formování budoucí osobnosti. Tak proč nevyužít volný čas pro zábavu a zároveň něco prospěšného? 

Tvoření pro nejmenší

Už ve druhém roce se děti začínají zajímat o hlubší kreativní činnost. Vzpomeňte si například na pomalované zdi. Tím děti dávají najevo, že potřebují kreativní činnost. Trénovat mohou ovšem i bez ničení. Plácání s modelínou, razítkování, otisky prstů nebo obyčejná čmáranice, tedy mistrovské dílo, na papíře je bude zaručeně bavit. 

V tomto věku děti jsou velmi vnímavé. Potřebují ocenění a uznání. Pokud se jim za jejich snahu dostává dostatečných pochval, bude je to motivovat k další tvorbě. No a jaké tvorbě?

Obrázky z vlastních otisků

Jemná motorika dětí ještě v tomto věku zdaleka není na takové úrovni, aby vznikl obraz jako od Picassa. Nakupte zásobu zdravotně nezávadných barev, hromadu silnějších papírů a tvorba může začít. Můžete předkreslit na papír třeba náčrt stromu a otisky vlastních prstů či rukou vytvořit krásně barevnou podzimní korunu. Nebojte se umazat!

Tvoření s razítky obecně děti velmi baví. Nezáleží na tom, jestli máte razítka koupená, vyrobená z brambor nebo obtisknete natřený list. Fantazii se meze nekladou.

Stavebnice

Ty nejmenší mají v oblibě tvořit a bořit. Výrazně si užijí skládání dětských stavebnic či kostek, které mohou nakonec nebo v průběhu bourat. 

Samolepky

Co děti opravdu milují, jsou samolepky. Snad v každé domácnosti je nějaký kus nábytku, který je vyzdoben směsicí nejrůznějších samolepek. Takovou výzdobu můžete mít i pod kontrolou a dětem dát prostor vyřádit se na předem určeném místě.

Nekonečné omalovánky

Ve věku, kdy ještě děti neocení ten pravý smysl omalovánek, se budou hodit nekonečné omalovánky. Ptáte se, co to je? Je to knížka s několika obrázky, které ovšem netouží po pastelkách a fixech. Jediné co potřebují, je voda. Po přetření mokrým štětcem se jako kouzlem objeví barvy. Když je obrázek vymalovaný, má barvy které potřebuje. A bez přetahování. No a když necháte obrázek uschnout, barvy se opět schovají a váš brouček může začít znovu.

Tvorba pro kluky

Ne všechny volnočasové dětské aktivity jsou vhodné pro kluky i holky. I když navlékání korálků a výroba náramků kluka bavit pravděpodobně nebude, neznamená to, že v něm nedřímá duše umělce. 

Potisk na trička a tvorba kostýmu

Zkuste s vaším malým superhrdinou vytvořit kostým, který využije nejen na karneval. Potisknout tričko srdcem válečníka, supermana nebo rychlým sporťákem určitě ocení i ten největší frajer.

Malý vědec

Nebojte se vyzkoušet hru na malého vědce. Pokusů, které můžete dělat i s dětmi je spousta. Klukům jistě taková sopka nebo raketa vyrazí dech. Navíc přispějete ke zralosti a připravenosti do školy.

Malování na obličej 

Když už máte kostým, co zkusit i malování na obličej? Spider-man nebo upír? To už je jen na tom, čím se dítě stát. 

Tvorba pro holky

Tvořit s malými princeznami je možná o něco snazší. Dívky obecně mají o trošku větší smysl pro umění.

Šití není pro babičky

Holky se moc rádi fintí. Určitě není od věci jim ukázat, že šití není jen pro babičky. Můžete zkusit třeba vyzdobit stará trička. Nášivky a mašle dodají tričku potřebný šmrnc.

Šperky

No k čančání každá holka potřebuje své šperky. Vyrobit je můžete z toho, co najdete venku, jako jsou kaštany nebo žaludy. Ale větší úspěch budou mít asi korálky či bužírky, ze kterých se stane ozdoba zápěstí. No a aby bylo kam ty šperky dát, zkuste vytvořit šperkovnici. Stačí jen krabička a něco na ozdobu. Hezky vypadají třeba mušličky nebo kamínky.

Korunky

Každá princezna by měla mít svou korunku. Ať už zkusíte papír, pampelišky nebo něco úplně jiného, holky tohle prostě baví. 

Podzimní a vánoční výzdoba

No a protože podzim je tady a zima klepe na dveře, nezapomeňte s dětmi vyrobit nějakou hezkou výzdobu. Podzim je bohatý na barvy a plody, ze kterých jednoduše vyrobíte stylový sezónní doplněk.

Podzimní klasikou je dlabání dýně. Dlabání dýně může být skvělá zábava pro celou rodinu. Udělejte soutěž o nejstrašidelnější dýni. A když je dýně hotová hurá na výrobu draka. Byla by škoda nevyužít silný vítr. Kdo vyhraje letošní drakyjádu?

Jakmile listí opadá klidně se pusťte do příprav na Vánoce. Z vaty a kusu papíru může vzniknout hezký andělíček. Z pár větviček a ozdob zase hřejivý svícen.

 

Když se trochu zamyslíte, tvořivých aktivit pro děti najdete nekonečně mnoho. Užitečná a zábavná může být i decoupage nebo tvorba herbáře.

 

Klára Kohoutová