Inspirace pro kreativní hry s tričky. Dejte starému tričku ještě šanci

Každý by měl jednou za čas udělat čistku šatníku. Díky takovému protřídění zjistíte, že máte spoustu nevyužitých věcí. Staré tričko ale nemusíte hned vyhazovat. Zahrajte si na módní návrháře a upravte jej k obrazu svému.

Dva nejčastější důvody, proč lidé vyhazují oblečení jsou: vyrostli z nich, vyšlo z módy. S růstem vám bohužel neporadíme, ale pro out oblečení máme trik, jak s využitím vaší tvořivosti uděláte rovnou celou trendy kolekci. Vaše výtvory pak můžete obléct a vyrazit do víru velkoměsta a nebo někoho obšťastnit originálním dárkem.

Pro výrobu toho moc potřebovat nebudete, pouze to co máte po ruce, nebo co vám zrovna v galanterii padlo do oka. Šicí stroj je sice výhoda, ale zvládnout se to dá i s cestovním šitíčkem a nůžkami. 

Batikování

Staré dobré batikování! To zkoušelo snad každé dítě už na základní škole. A právě proto je to vhodná zábava i pro děti. Díky batikování a barvám můžete tak vdechnout nový život třeba vybledlému starému bílému tričku. Postupů pro batikování je hned několik - klasické vázané batikování, batika za studena, pomocí sava, vosková batika či batika v prášku. 

Pomocí gumiček a provázků tričko poskládáte podle toho, jakých vzorů chcete dosáhnout. A tričko po koupeli v horké barevné lázni, octové lázni, v čisté vodě a následně po uschnutí připraveno k nošení.

Textilní spreje

Nevypratelné fleky, vybledlé barvy mohou vyřešit barvy na textil ve spreji. K znovuzrození trička stačí pouze spreje, šablona s hezkým vzorem a trocha nadšení. Na tričko položte vámi vybranou šablonu, kterou si můžete vyrobit z papíru, nebo vytisknout a vystřihnout, a nebo přímo koupit. A teď hurá na stříkání! Nezapomeňte dát pod tričko nějakou podložku, ať nemáte zničenou podlahu.

Vlastní potisky

Někomu se může zdát, že potisky na tričkách už vyšly z módy. No možná ty neoriginální, které se vyrábí ve velkém. Ale takové tričko s vtipnými obrázky nebo dokonce fotkami neba v dárkách konkurenci. Co může být lepší než váš obličej zdobící pupek třeba vašeho tatínka? Můžete použít postup nažehlování svých či koupených obrázků, ruční malování nebo si potisk udělat graficky na počítači a nechat jej vyrobit profesionály.

Ruční nápisy

Stejný případ jsou i trička s nápisy. Ne vždy se výrobcům nápis povede nebo vystihuje vaši osobnost. Tak proč si neudělat vlastní? Buďte IN a zrecyklujte staré tričko. Stačí vám jen štětec, bezpečné domácí bělidlo a kreativní nápad. Doporučujeme si nápis nejdříve napsat křídou, kterou štětcem následně s jistotou obtáhnete.

Originální nášivky

Jestliže si myslíte, že roztrhané tričko už nic nezachrání, zadržte. Co taková nášivka? Logo oblíbené kapely, květinové zdobení či fotbalový znak - to všechno udělá z trička na vyhození módní kousek. I taková krajka dělá divy. 

Móda krajek a stuh

Šikmo nastřihnout tílko, našít do mezery kousek hezké krajky a mezi ostatními zazáříte. Krajku můžete využít i v případě, že jste o nějaký ten centimetr vyrostli. S pomocí hezké krajky se dá tričko snadno prodloužit. Okraje rukávů nebo kapsy lze vylepšit ozdobnými stuhami. 

Čáry s nůžkami

Divy se dají vyčarovat i s obyčejnými nůžkami nebo dokonce struhadlem. S nůžkami upravíte špatnou délku sukně, na tričku vytvoříte zajímavé třásně (vždy 2 svázat, aby se nepáraly) nebo ustřihněte či našijte na zádech či k dekoltu kus látky a na holé kůži můžete mít hezkou mašli, která oživí kde co. Děrované roztrhané tričko taky umí udělat dojem a jeho prodyšnost oceníte zejména v létě. A pro trošku ošoupaný vzhled můžete použít obyčejné struhadlo.

Krásná ruční práce

Elena Mozhvilo on Unsplash" data-gallery="lightbox[gallery-mgc6i]">

Jestliže je jehla a nit vaše kouzelná hůlka, máte dostatek trpělivosti a nápadů, nebojte se vyzdobit staré tričko ručními výšivkami. Drobné květy, límeček nebo speciální znak - to vše se dá s trochou šikovnosti. Nebojte se experimentovat.

Falešné knoflíky či zipy

Oživit staré tričko nebylo jednodušší. Na stuhu našijte pár knoflíků (vybírejte hezké a stejné). A se stuhou potom rovnou na tričko. Stejně tak můžete použít i zip, který se dá lehce našít různými způsoby (svisle, vodorovně místo kapsy, šikmo). Popusťte uzdu své fantazie.

 

Klára Kohoutová