5 způsobů, jak ze starého trička udělat nové

Věděli jste, že módní průmysl v Česku vyprodukuje až 10 kg textilu na osobu ročně? Fuu! To se není čemu divit, že musíme neustále třídit šatník a plnit kontejnery na textil. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jak v tomhle ohledu planetu šetřit? 

Stará trička nemusí hned přijít do kontejneru nebo hůř - na skládku. Můžete je zkusit poslat dál mezi své známé nebo je zkusit prodat do bazarů. Druhou, kreativnější, možností je zkusit trička přetvořit a takzvaně upcyklovat. Jak na to? 

Proč přetvářet staré kousky oblečení na nové? 

  • Budete tak šetřit přírodu a naší planetu 
  • Podpoříte svou kreativitu 
  • Můžete se tak jednoduše zabavit s dětmi 
  • Vytvoříte nové a originální kousky oblečení, které jen tak někdo nemá 

Způsoby, jakými vytvořit nové tričko 

1. S nášivkami 

Nášivky dokáží staré tričko proměnit na nové během několika minut. Jejich velkou výhodou je to, že dnes seženete nášivky v tolika motivech a provedení, že si vybere opravdu každý - ať už toužíte po srdíčkách, květinách, nápisech nebo třeba logu vaší oblíbené kapely. 

Doporučujeme nažehlovací nášivky. Jejich aplikace je snadná a zvládne ji každý. Stačí vyndat žehličku a žehlící prkno a několikrát nášivku přejet. 

2. Stuhy, krajky a další doplňky 

Když se podíváte na své staré tričko, možná to, co by ho dokázalo vyšvihnout na přední místo v šatníku, jsou právě stuhy a krajky. Tady se v nápadech meze nekladou. 

Různými stužkami a krajkami můžete ozdobit třeba rukávy, kapsy nebo olemovat výstřih.

Další doplňky, které můžete při obnově vašeho šatníku využít jsou třeba knoflíky. Inspirovat by vás mohla návštěva galanterie. 

3. Vyšívání 

Oblíbené je v posledních letech taky vyšívání. A opravdu nemusíte vyšívat jen na ubrusy, dečky nebo polštáře. Vylepšit si tričko nějakou pěknou malou nášivkou podle vlastního výběru určitě stojí za to a vytvoříte tak třeba vtipná trička

Tip: Výhodou vyšívání je, že je opravdu odolné vůči praní. Na to už přišli i některé značky a svá loga začala na trička vyšívat. 

4. Batikování

Že batikování frčelo jen v dobách hippies? To jste na omylu. Batikování se v různých vlnách stále vrací do módy. Takže se vám takové batikované tričko v šatníku rozhodně neztratí. 

Způsobů, jak batikovat oblečení je několik. V tomto článku si popíšeme způsob klasické vázané batiky. Mezi další využívané patří: 

  • Batikování savem
  • Batikování za studena 
  • Batikování práškem
  • Vosková batika 

Klasická vázaná batika 

Při klasickém batikování budete potřebovat světlé tričko, barvy na textil, provázek, rukavice, ocet, vařečku a starší hrnec. Podle návodu na barvách na textil připravte lázeň. 

Tričko potom různě zavažte - pokud chcete dosáhnout motivu kruhu, uchopte látku v místě, kde má být střed kruhu a pevně zavažte provázkem. Tričko můžete ale také poskládat, srolovat nebo různě namačkat. 

Tričko nejdřív namočte do studené vody a potom ponořte do barvící lázně a míchejte vařečkou. Až tričko vyndáte, ponořte ho do octového roztoku a potom odstraňte provázek nebo gumičky a vymáchejte. 

5. Malování na textil 

Malování na textil je jeden z nejsnadnějších způsobů, jak vyzdobit staré tričko. Určitě tímto způsobem dokážete vyrobit s dětmi originální dárek pro někoho z vašich kamarádů nebo blízkých. 


K tvoření využijte výtvarné potřeby určené k malování na textil jako jsou třeba fixy na textil. Využít můžete také spreje a šablony, které vám práci ještě více ušetří.

 

Alena Mrvíková