Víte, jak si s dětmi udělat pěkný herbář?

Vymyslet aktivitu pro děti může být někdy vyloženě oříšek. A zabavit děti tak, aby si užili zábavu a zároveň se něco naučili je o to těžší. Už jste zkusili výrobu herbáře? Jak líp poznávat přírodu a učit děti nejen znalostem ale i kreativnímu myšlení?

Co je potřeba k výrobě

Při výrobě herbáře máte na výběr z několika možností. Nejdříve je nutné si říct, jaký herbář vyrábíte. Bude to všeobecný herbář, vzdělávací, herbář stromů a jejich listů? To vše je jen na vás.

Co je tedy potřeba?

  • Sešit - vyberte si vámi preferovaný sešit, může být obyčejný nebo s dřevěnou vazbou, to záleží jen na vkusu. Důležitá je ovšem pevná vazba.
  • Savé papíry nebo dostatek novin
  • Atlas rostlin - díky němu poznáte, co jste právě utrhli. Samozřejmě lze využít i internet.
  • Různé psací potřeby, nůžky, průhledná izolepa
  • A samozřejmě rostliny k sušení a odhodlání!

Rostliny do herbáře

Jestliže tápete, jaké rostliny do herbáře sbírat, přestaňte si lámat hlavu. Do herbáře můžete sbírat rostliny ze zahrádky, léčivé byliny ale i polní kvítí. Je zde ale jedno nepsané pravidlo: “trhejte, až když kvetou.” Aby byl herbář opravdu jako louka plná kvítí, je důležité trhat právě rozkvetlé rostliny (samozřejmě pokud někdy kvetou).

Vytvořte si nějaké třídění, dle kterého budete kvítka třídit, např. luční, kvetoucí, lesní, zahradní atd. Rostlinky trhejte i s kořenem a ideálně za suchého počasí. Lepší lisování zajistí květiny s méně masivními listy či stonky.

Dejte pozor na jedovaté a chráněné druhy! Proto při sběru mějte po ruce atlas rostlin nebo internet a web ministerstva životního prostředí. 

Správné lisování a sušení

K lisování je nutný savý papír nebo noviny, mezi které vložíme rostlinku tak, jak ji chceme mít naaranžovanou. Na rovném povrchu zatížíme noviny několika svazky knih nebo čímkoliv těžkým. Lisujeme dokud nebudou suché.

Pozor na plesnivění! Abyste předešli tomu, že o květinu přijdete, protože ji napadne plíseň, měli byste noviny pravidelně měnit. A pro sichr používejte alespoň 2 vrstvy savého papíru či novin.

Také je třeba říct, že by rostlinky neměly být sušené společně a vždy by měly být odděleny alespoň jednou knihou. Díky tomu se kytičky neslepí a nebo neprosáknou novinami k dalšímu úlovku.

Lepení

To, jak si vaši sbírku nalepíte hodně závisí na formátu zvoleného sešitu, respektive na velikosti papíru. Proto na jeho velikost myslete již při sběru, a nebo naopak vybírejte sešit podle velikosti květin, které se právě lisují mezi encyklopediemi.

Pokud máte rostlinu větší než je papíru sešitu, žádný strach. Je běžná praxe rostliny ohýbat třeba do písmene V nebo W. Všechny rostliny pak lepte průsvitnou lepící páskou.

Několik osvědčených tipů

1. Titulní stránka

Každá knížka, sešit, diář, dokonce i herbář by měl mít titulní stránku. Právě tato stránka slouží k popisu stěžejních informací (o jaký herbář se jedná, kdo je majitel respektive tvůrce apod.).

2. Třídění

V případě, že je vaše sbírka roztříděná dle nějakých skupin (luční kvítí, jarní rostliny atd.), nezapomeňte tyto skupiny vyčlenit i v herbáři. Ideálně vždy oddělte kategorie volnou stránkou s názvem kategorie a případně nějakým hezkým a vhodným obrázkem.

3. Popisky

Jakmile budete mít rostliny nalepené hodí se je náležitě popsat. Správný herbář by tak měl obsahovat český i latinský název rostliny, místo a datum nálezu a jméno sběratele (pokud herbář vytváříte ve skupině).

4. Něco navíc

Abyste děti při vyrábění, ale i prohlížení, něco naučili můžete připsat i něco navíc. Například u léčivých bylin na co se používají, zda jsou dobré k léčbě lupénky nebo nachlazení atd.

5. Školní herbář

V případě, že vyrábíte herbář jako domácí úkol do školy, nezapomeňte na požadavky učitelů. Pro vaše vlastní dobro je lepší nebrat učitelům iluze o tom, že ví všechno nejlépe a jejich požadavky dodržet. 

6. Výroba po celý rok

Abyste nebyli omezení pouze rostlinami, které kvetou na jaře či v jiném ročním období, sbírejte po celý rok. Každá část roku má nějaké charakteristické rostliny, které stojí za stránku v herbáři. Tak si nenechte zbytečně utéct krásy každého z měsíců.

Klára Kohoutová