Namalujte vašeho domácího mazlíčka v akrylu! Aneb rady pro malování zvířat v akrylových barvách

Malování je vášeň. Tato vášeň může postihnout děti i dospělé. Ať už tak, či onak v malování je vždy prostor pro zlepšování a nové věci. Tak třeba akrylové barvy, už jste je vyzkoušeli? S těmito radami to zvládne i začátečník.

I když neznáme každého z vás a nemůžeme vás házet do jednoho pytle, troufáme si tvrdit, že i vy budete máte ve svém telefonu spoustu fotek svého domácího mazlíčka. A když ne svého, tak cizího nebo zvíře v ZOO. Tak proč toho nevyužít a neudělat z fotky umělecké dílo?

Co je potřeba na malování akrylem?

Je jedno zda chcete malovat spící kočku na kočičím stromě nebo medvěda rozpláclého na kameni. Vždy budete potřebovat:

  • paletu, 
  • akrylové barvy,
  • štětce,
  • média (k zahuštění, pro zpomalení tuhnutí, malty apod.)
  • závěrečný lak,
  • plátno, dřevěné desky, silnější papír, stěnu - jednoduše cokoliv, na čem budou barvy držet.

Jak na techniku?

Technik, jak s akrylovými barvami malovat je celá řada. Mezi ty nejvyužívanější patří olejová technika, která plně využívá pastózní formu a krycí vlastnosti barev a akvarelová technika, při které se nanáší transparentní vrstvy.

Olejová technika

Akrylové a olejové barvy mají společnou hustou konzistenci, ve které jsou pěkně vidět tahy a stopy štětce nebo špachtle. S využitím toho se nabízí nekonečně možností textur a otisků.

Můžete zvolit malířský styl alla prima a celý obraz namalovat najednou. To znamená, že nečekáte na zaschnutí jednotlivých vrstev a malujete mokrým do mokrého. Další technikou je impasto, která právě využívá hustotu barev. Barvy se nanáší na podklad hrubým, tvrdým štětcem, špachtlí nebo rovnou z tuby. Díky tomu vznikají originální 3D struktury.

Akvarelová technika

Jak již bylo řečeno, akvarelová technika využívá vrstvení. Barvy jsou rychleschnoucí a dají se snadno přetřít jinou barvou, aniž by narušila spodní vrstvu. Je ale nutné, jednotlivé vrstvy mít opravdu tenké a nechat vždy řádně zaschnout.

Pár osvědčených triků:

  • Pozor, schnu rychle! Abyste předešli zbytečnému plýtvání barev, vždy si na paletu vymáčkněte jen trošku barvy. Druhým trikem, která zpomalí schnutí barev je lehké navlhčení papíru.

  • Vodu si nech, já chci média! Ředění vodou není jen tak. Moc vody může mít za následek špatné vázání pigmentu a následně nevyrovnanost barev na obraze. Dejte přednost raději příslušným médiím.
  • Lázeň pro štětce. Jestliže se vám nechce štětce po použití hned vymývat, protože je po chvíli máte zase v ruce nechte je namočené ve sklenici s vodou. Aby se nezničily vlasy, můžete na sklenici položit kus kartonu, udělat dírky na štětce a ty pak prostrčit kartonem tak, aby se nedotýkaly dna.
  • Já tmavnu! Už u malování myslete na to, že vysycháním akrylová barva tmavne.

 

Jak namalovat zvíře akrylem?

A nakonec si řekneme, jak namalovat svého chlupatého kamaráda. Protože ne každý rád maluje zátiší s domácími vajíčky, zeleninou a sklenicí vína.

1. Vyberte fotku

Prvním krokem k mistrovskému dílu je vymyslet, co chcete vlastně malovat. U zvířat je lepší malovat z fotek, protože zvířeti těžko vysvětlíte, že má zůstat v jedné poloze několik hodin. Fotky by měla být co nejlépe osvětlená, aby byly dobře vidět veškeré detaily.

2. Hrubý náčrt

Rozhodně po vás nikdo nechce, abyste malovali rovnou celé zvíře. V klidu si udělejte hrubý náčrt tužkou. Nebojte se tužkou kromě obrysu nastínit i barevné fleky. Pamatujte, že vždy je lepší gumovat obyčejnou tužku než se snažit odstranit vadu barvy.

3. První vrstva

Pro malbu zvířat je vhodné použít vrstvení. Pomocí vrstev můžete vytvořit ohromující věci a je to méně komplikované. Navíc se nabízí možnost překrytí nedostatků jako je třeba špatná barva nebo nepovedené tahy.

Vyberte si základní barvy a připravte si je na paletu. Je lepší, jak již víte, namíchat vždy jednu barvu v menším množství, aby vám nezaschla dřív, než budete mít hotovo. Nejprve věnujte pozornost tvarům a základním barvám (pozadí, podkladové barvy zvířete). 

Je dobré mít vždy představu o barevných vztazích - u mourovaté kočky do zrzava můžete jako podklad použít světlou oranžovo-hnědou barvu. Je lepší dávat barvy od nejsvětlejší, které se lépe překrývají. Díky tomu máte potom lepší představu o dalších odstínech.

Tip: Snažte se opravdu o tenké vrstvy barev!

4. Druhá vrstva

Druhá vrstva barev je stále bez textury, pouze prohlubuje první nátěr. V tomto kroku můžete kombinovat tvary, mísit barvy a přidávat další odstíny. Tím nebude vypadat obraz jako malba s pomocí čísel.

5. Mazání kožešiny (textura)

Tento krok je klíčový k úspěšnému zvládnutí akrylu. Tvorba textury dodává obrazu pravdivost a budí vaše zvíře na plátně k životu. Každé zvíře definuje jeho srst, proto je žádoucí její vlastnosti řádně nastudovat.

Jakmile porozumíte srsti svého mazlíčka, budete hned vědět, jak ji ztvárnit na plátně. Všímejte si délky chlupů, hustoty v různých částech těla, tloušťky chlupů, směru růstu, naježení atd. 

Udělat každý jednotlivý chlup by trvalo věčnost, do toho se pouštět nemusíte. Stačí to pouze předstírat. Toho docílíte tak, že se zaměříte na oblasti, kde je velké množství detailů, které vykreslíte a naopak vytvoříte i ty oblasti, které jsou méně definované a detaily zde nejsou tak patrné.

Dalším trikem pro realistické provedení a autenticitu jsou další vrstvy srsti. Právě tak, můžete malování dodat patřičnou hloubku.

Tip: K mazání lze použít špachtle, druhou stranu štětce a jiné pomůcky.

6. Dokončení detailů a pozadí

I když srst zvířete není všechno, představuje prakticky tu největší část celé vaší tvorby. K dokončení chybí už jen pár drobných detailů, jako jsou oči, nos a pozadí, s jejichž upřesněním vám pomůže stínování.

7. Závěrečná fixace

Posledním krokem je nanesení fixačního laku. Ten slouží jako ochranná vrstva, ale mimo to pomůže vyniknout barvám a přidá výtvoru lesk. Je důležité nechat obraz nejdříve důkladně zaschnout. Po té stačí rovnoměrnými tahy od vrchu dolů nanést na obraz ochranný lak, jednu a po uschnutí i druhou vrstvu. Lak uschne maximálně za 2 dny.

Hurá! Mistrovské dílo je dokončeno! Gratulujeme :)

 

Klára Kohoutová