Tipy a inspirace, jak vytvořit dětem kreativní prostor

Pokus o vytvoření kreativního prostoru doma může být v dnešní době překážkou. Hlavně proto, že tolik z nás žije v bytech a nemáme volné místo nazbyt. Ať už je váš domov ale jakékoli velikosti, určitě najdete prostor pro vytvoření kreativního koutu pro vaše děti. 

Vytvoření takového kreativního prostoru má své výhody. Vyzkoušejte naše tipy, jak vytvořit doma kreativní prostor, který si vaše děti zamilují. 

Výhody kreativního prostoru 

  • Prostor pro kreativitu logicky podporuje kreativitu dětí
  • Minimalizuje čas strávený před obrazovkou, protože děti mají k dispozici jiné alternativy
  • Vyhrazený prostor dává dítěti pocit samostatnosti a zodpovědnosti 
  • Prostor se stává přirozeným útočištěm pro děti, když se nudí nebo jsou smutné 

8 tipů, jak kreativní prostor pro děti vytvořit 

Vytvořte přístupné místo 

Vašim dětem pomůžete získat tvořivou nezávislost tím, že budou mít kreativní koutek vždy přístupný. Děti s větší pravděpodobností využijí koutek, když ho budou mít pořád na očích. Mohou se sami rozhodnout o tom, kdy ho budou používat. 

Když bude koutek nepřístupný, např. kreativní potřeby umístíte mimo jejich dosah a budou vás muset pokaždé, kdy budou chtít něco tvořit, požádat o povolení, potlačíte tím jejich kreativitu. Důvěřujte jim. 

Najděte místo s přirozeným světlem

Až budete kreativní koutek v dětském pokojíčku vytvářet, dbejte na to, aby měl dostatek přirozeného světla - buď z okna nebo z balkóna. Právě přirozené světlo je faktor, který dokáže ovlivnit, kde děti chtějí trávit čas. Při přirozeném slunečním světle se tvoří nám všem o dost lépe. 

Tip: Jak dětem zařídit dětský pokojíček tak, aby splňoval všechny důležitá kritéria se dozvíte v článku.

Pořiďte dětem různé pomůcky a materiály

Pomůcky a materiály, které pořídit do uměleckého koutku pro vaše děti, závisí od jejich věku, vývojového stádia, osobnosti a preferencí vašeho dítěte. Můžete zvážit: 

  • Papíry, skicáře, lepenky, plátno 
  • Kreslící potřeby jako pastelky a fixy
  • Malířské potřeby jako jsou temperové barvy, vodovky, akvarelové barvy, barvy na sklo 
  • Materiály pro tvorbu koláží jako jsou samolepky, knoflíky, hedvábný papír, noviny, časopisy, washi pásky…
  • Razítkovací potřeby
  • Materiály na modelování 
  • Výtvarné potřeby jako nůžky, lepidla a štětce 

Organizace a pořádek

Kreativita neznamená chaos. I ke kreativnímu prostoru patří organizace a pořádek. Najděte proto vhodné úložné prostory a boxy, které vám s udržováním pořádku pomohou. 

Díky dobré organizaci mohou vaše děti snadno najít potřeby na tvoření a zase je jednoduše uklidit tam, kam patří. Nové police, koše a různé nosiče mohou být drahé. Pokud máte omezený rozpočet, podívejte se i po bazarech. 

Pohodlí 

Je tvoření každodenní aktivitou? V tom případě budou vaše děti v kreativním koutku trávit hodně času. Proto je důležité, aby byl celkový dojem příjemný. Vytvořte prostor, kde se děti mohou rozvíjet a zároveň se budou cítit pohodlně. Zosobněte tento koutek různými soškami andělů a jinými osobními věcmi. 

Pořiďte rostliny

Věděli jste, že rostliny a květy zvyšují kreativitu a udržují pozitivní náladu? Nejlepší je umístit do dětského koutu takové pokojové rostliny, které jsou pro děti bezpečné. Díky těmto zeleným pomocníkům se bude navíc v místnosti lépe dýchat. 

Pokud pro vás nejsou živé rostliny praktickým řešením, přemýšlejte nad umělými rostliny. 

Tip: Můžete zkusit vyrobit květy z krepového nebo hedvábného papíru. Pokud chcete, aby kvetla i stěna, pořiďte květinové tapety nebo obrazy s květinovým motivem na stěnu. 

Obklopte děti inspirací

Kreativní prostor by měl nabíjet energií. K tomu pomůže například pár inspirativních citátů nebo uměleckých děl. Také je vhodné obklopovat děti jejich vlastními výtvory, které je budou motivovat k další tvorbě. 

Vytvořte výstavku 

Když vaše dítě něco vytvoří, určitě se bude chtít i pochlubit a nejlépe uděláte, když jeho výtvor vystavíte. Vyhraďte proto několik polic, aby se dětské výtvory dočkali obdivu. Pokud nemáte prostor na policích, můžete na stěnu zavěsit šňůrku, na kterou budete obrázky zavěšovat. 

Kreativita je vzácným darem a jako rodiče nejlépe uděláte, když budete děti v tvořivosti podporovat už od raného věku. Tvořivé děti se nenudí a zabaví se v každé situaci. 

 

Dominika Blchova