Kreativitou a uměním proti depresi a nudě!

Každý máme někdy den, kdy se nám nic nechce, nic nás nebaví ani nezajímá. Víme taky, že tenhle stav přejde, ale kdy? Nečekejte a pokuste se pocity omrzelosti a depresivní náladu zahnat kreativní činností. 

Není depka jako depka 

Na začátek si musíme říct něco velmi důležité a to, že existují zásadní rozdíly mezi depkou a depresí. 

Při depce se člověk cítí smutný, zbytečný a může se například potýkat se stresem nebo těžkou životní situací jako je úmrtí v rodině, rozvod nebo ztráta práce. 

Deprese je psychická porucha, která ovlivňuje naše chování a jednání v každodenním životě. V takovém případě je třeba vyhledat lékařskou a psychologickou pomoc. 

Jak nám může pomoci umění? 

Umění nám doopravdy může pomoci s naší psychohygienou a zahnat smutek a nudu. To věděli lidé už v minulosti, a proto se mu také věnovali. Německý mnich a kněz Martin Luther např. řekl: 

Hudba je nejlepší umění. Zahání smutek. 

O tom, že umění přináší radost a dokonalý relax by vás také mohl přesvědčit citát španělského malíře Pabla Picassa: 

Umění smývá z duše prach každodennosti. 

Že umění léčí nemocnou duši je potvrzeno i vědecky. Proto vznikla např. arteterapie, muzikoterapie nebo dramaterapie. V Česku se nejedná o tak rozšířené terapeutické směry jako v zahraničí, ale objevují se a určitě budou na vzestupu. Některé z těchto expresivních terapiích se dají u nás studovat i na vysokých školách 

Pokud se chcete o vlivu umění na naší psychiku a emoce přesvědčit sami, musíte to vyzkoušet jedině na vlastní kůži. Stačí hledat způsob, který bude právě vám vyhovovat nejvíce. 

Někdo radši maluje, jiný poslouchá hudbu. Oblast umění je ale opravdu široká a zahrnuje mnohem více, například: 

  • Malování 
  • Sochařství
  • Fotografie 
  • Zpěv 
  • Hudba 
  • Divadlo 
  • Tanec
  • Poezie 

Kreativní činnost = štěstí, motivace a lepší kognice 

Věděli jste, že když se člověk věnuje kreativní činnosti zvyšuje se v těle produkce dopaminu? Právě tato chemická látka v našem těle dokáže podpořit naše soustředění. 

Kreativita a umění navíc podporuje i kognitivní schopnosti jako je paměť a pozornost a doporučují se tak tvůrčí aktivity i u osob s roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobu a dalšími nemocemi. 

Je také prokázáno, že osoby, které se v těžkém životním období uchýlily k umění dokázaly být více empatické k ostatním, zlepšilo se jejich sebevědomí a naopak ustoupila úzkost, agrese i deprese. 

Malování jako jeden ze způsobů terapie 

Největší skupina lidí se uchyluje k malování, protože je to velmi dostupná možnost umění. Nepotřebujete žádné speciální pomůcky, abyste mohli začít. 

Navíc je to právě volnost vyjadřování, která ulevuje od smutku, stresu a deprese. Jen si představte, kolik možností vyjádření člověk při malování má. A když se do takové činnosti pustíte, rychle zapomenete na každodenní starosti. Jste to jenom vy a papír. 

Při malování taky pamatujte na to, že není důležité vytvořit mistrovské dílo. Důležitý je ten proces a uvidíte, že vás udělá radost a bude vás motivovat jakýkoliv váš výtvor. 

Tip: Pokud vás neuspokojuje malování, můžete vyzkoušet například vybarvování antistresových omalovánek nebo třeba skládání origami či modelování z hlíny. Pohladit po duši dokáže jakákoliv kreativní činnost.


Alena Mrvíková