Ekologické a zdravotně nezávadné hračky i školní potřeby pro vaše dítě

Není to jen o vlně eko a healthy výrobků. Zdraví by mělo být vždy na prvním místě a o to platí obzvlášť, pokud se jedná o děti. A protože si ceníme darů naší planety, tak ani ekologie není pouhý trend. Rodiče nám dají za pravdu, že každé malé dítě objevuje svět nejprve svými ústy a až potom ostatními smysly. Takové batole ochutná každou hračku, předmět a někdy dokonce i písek. To je ten důvod, proč bychom na výběr hraček měli dbát víc než na jiné věci.

Plastové hračky, spousta školních potřeb a pomůcek je vyrobena z PVC. Což by rodičům mělo vadit, protože při výrobě se téměř vždy používá ropa a chlor. A to nejsou úplně věci, které chceme, aby naše dítě strkalo do pusy. 

Kromě toho, že jsou škodlivé, je tu i fakt, že jdou stěží recyklovat, při likvidaci unikají nebezpečné látky do ovzduší, a tak mimo dětský organismus zatěžují i planetu.

Nebezpečí čísla 3 v trojúhelníku

Ať už hračky nebo školní potřeby jsou z velké části vyrobené právě z PVC neboli polyvinylchloridu. Tyto produkty musí nést označení trojúhelníku s číslem 3 uprostřed. Mimo již zmíněnou ropu a chlor tyto výrobky obsahují i ftaláty a adipáty. 

Říkáte si, proč bychom měli vidět nebezpečí i ve školních potřebách, když děti ve škole už nejsou malé a všechno do pusy si nestrkají? Tak si představte nudnou hodinu matematiky a dítě, které se snaží soustředit. Co asi udělá? Většina dětí, dokonce i dospělých vezme pero a začne ho kousat nebo cucat, tento zlozvyk pomáhá vašim malým rošťákům se soustředit.

Výrobky, ať už hračky nebo psací školní pomůcky, vyrobené z PVC ohrožují dětské zdraví a ještě navrch zvyšují pravděpodobnost vzniku alergií, včetně astmatu a chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). Tento materiál se používá především pro svou finanční nenáročnost.

Jak poznat zdravotně nezávadné hračky?

Vybrat zdravotně nezávadnou hračku přitom není nijak zvlášť komplikované. Většinou stačí se dívat, pozorně číst a vybírat s rozmyslem. Ukvapené nákupy nemusí být zrovna šťastné.

Evropský CE certifikát

CE certifikát není úplně záruka kvality, ale je to určitá jistota toho, že při výrobě byly dodržovány všechny technické požadavky a normy EU. Tato certifikace má za úkol zajistit bezpečnost výrobku a ochranu zdraví i životního prostředí.

POZOR! Na trhu se také mohou objevovat výrobky s podobným označením, které se liší jen nepatrně. Tato značka znamená China export a zavedli ji čínští dovozci. Takové produkty evropskou normu zpravidla nesplňují.

Nezávadnost podle věku

Česká legislativa myslí i na bezpečnost zdraví podle věku. Norma ČSN EN 71 vyčleňuje věkové skupiny a kritéria pro zdravotní nezávadnost. Nejpřísnější limity mají samozřejmě produkty pro děti do 3 let. Tato varování musí být na produktu vždy viditelně uvedené.

Obzvláště u potřeb pro batolata jako jsou třeba kousátka a chrastítka, je sledován obsah toxických látek, které se mohou uvolnit do organismu miminka. Mezi tyto látky patří především antimon, arsen, baryum, kadmium, chrom, olovo, rtuť a selen.

Osvědčené materiály

Kromě sledování nejrůznějších označení certifikátů, varování apod. můžete pro své dítě udělat ještě něco - vsadit na bezpečné a tradiční materiály. Takovými materiály jsou především dřevo, textil, bioplast, popřípadě papír, lepenka a kov.

Dřevo

Jestliže vám záleží nejen na vašem dítěti, ale i na komunitě a životním prostředí, a my věříme, že záleží, vybírejte výrobky s označením FSC (Forest Stewardship Council). Toto logo deklaruje, že hospodaření v lese je šetrné k přírodě i místním lidem. 

Tip: České dřevěné výrobky mít toto logo nemusejí.

U dřevěných produktů dejte pozor na opracování dřeva. Předmět by měl být především hladký a bez ostrých hran, aby nehrozilo poranění (např. zadřená tříska). U batolat jsou lepší hračky z ošetřeného dřeva a naopak pro větší děti můžete vybírat školní potřeby i ze dřeva neošetřeného.

Tip: U povrchové úpravy či ošetření je vhodnější zvolit olejované či voskované dřevo.

Textil

Z textilních materiálů je tou nejlepší volbou biobavlna, len, bambus, konopí nebo vlna. U těchto materiálů si můžete být jistí, že jsou to nejlepší pro vaše dítě a navíc i ve většině případů k přírodě.

Opět je dobré sledovat označení, např. původ, výrobu či kvalitu. S označením Fair Wear Foundation či Soil Association nešlápnete vedle. U textilních výrobků si dejte pozor na zacházení. Aby hračka fungovala jak má a její životnost byla co nejdelší, je nutné dodržovat doporučení výrobce.

Tip: Problémem mohou být plyšové výrobky, rezidua barviv nebo zpomalovače hoření. Proto je lepší se podívat na to, co se při výrobě používá.

Sázka na domácí produkty

Stejně jako u potravin je dobré vsadit na domácí české výrobky. U takových hraček najdete označení “Bezpečná hračka”. A máte jistotu kvality, nezávadnosti a šetrnosti. A ještě navíc podporujete české výrobce a trh.

Zdravé a šetrné školní potřeby

Jak již bylo řečeno, i u většiny školních potřeb je ve výrobě hojně využíváno PVC, např. pravítka, penály, propisky, desky atd. A jak víme, i děti ve škole strčí všechno do pusy, a i kdyby ne, zdravotně nezávadné pomůcky jsou základ.

Zde je několik pravidel, které je při výběru dobré dodržet:

  • Výrobek, který nemá uvedený původ, výrobce či dovozce není důvěřivý.
  • Dejte přednost výrobkům s podrobnými informaci v češtině.
  • Označení CCZ je zárukou splnění odpovídajících českých předpisů a norem.
  • Ekoznačka “Ekologicky šetrný výrobek,” “Eurokvětina,” či “EU flower” jsou šetrné k dětem i životnímu prostředí.

Nebojte se, že by zdravotně nezávadných a dokonce ekologických školních potřeb bylo málo. Naopak den co den jich přibývá. Na trhu najdete nelakované pastelky, tužky, keramickou hlínu, fixy na vodní bázi, sešity a bloky z recyklovaného papíru a mnoho dalších.

 

Klára Kohoutová