5 tipů a inspirací, jak vyčistit pomalované stěny po dětských hrách

Malování je pro děti radost a pro rodiče někdy také starost. Pokud i se i vaše děti našly v malování na stěny, nezoufejte. Máme pro vás několik tipů, jak stěny vyčistit a jak této tragédii předejít.

Investovali jste peníze do zateplení domu, předělání a zateplení stropů a celkové rekonstrukce domu a děti si najednou udělaly ze stěn malířské plátno? Ještě než se začnete hroutit a hledat telefonní číslo na malíře, podívejte se s námi na tipy a inspirace, jak vyčistit pomalované stěny. 

1. Obyčejná guma ze školního penálu 

Stejně jako děti sáhly pro pomůcky na tvorbu svého uměleckého nástěnného díla do penálu, sáhněte tam i vy pro pomocníka k odstranění. Ano. První pomocí vám skutečně může být obyčejná, stará dobrá školní guma

Důležité je ale netlačit, aby guma neudělala ještě více škody než užitku. V okamžiku, kdy moc tlačíte se na stěně objeví světlý flek, který upoutá stejnou pozornost jako dětské mistrovské dílo. 

Guma vám může pomoci nejen s pastelkami na stěnách. Můžete se pokusit vygumovat malůvky také z dřevěných podlah nebo nábytku. Guma si často také poradí s cákanci od bláta na zdech.

2. Chléb je božím darem 

O tom, že chléb je božím darem, se přesvědčíte možná i vy při čištění stěn. Stačí odstranit kůrky a z měkké části umačkat kuličku, kterou potom budete používat stejným způsobem jako gumu. 

Chléb se tak může stát skvělou alternativou v okamžiku, kdy žádnou školní gumu v domácnosti nemůžete najít. Chleba vám navíc může pomoci s mastnotami. 

3. Jedlá soda 

Dobře posloužit by vám také mohla jedlá soda, kterou máme doma snad všichni. Stačí hadřík namočit do vody s jedlou sodou a pustit se do čištění. Opět zapomeňte na tlak. Stačí lehce přejíždět po dětských kresbách. 

4. Zubní pasta 

Noční můrou každého rodiče jsou mastné voskovky. Ty se ze stěn odstraňují velmi těžko, někdy nepomůže ani nová výmalba - v takových případech rodiče ještě rádi vzpomínají na obrázky malované pastelkami. 

Pomoci vám může zubní pasta a vlhký hadřík, nebo ještě lépe - starý zubní kartáček. Pokud nepomůže ani to, vyrazte do obchodu pro speciální nano houbičku, jejíž použití je navíc ekologickou volbou. Není totiž potřeba k jejímu použití žádných chemikálií. 

TIP: Dostala se voskovková výzdoba i na váš nábytek? Vyzkoušejte sílu horkého vzduchu a vemte si na pomoc fén. Právě horký vzduch vám pomůže voskovku roztavit a pak bude její odstranění snadnější. 

5. Na špinavé tapety s ocelovou vlnou 

Pokud se děti rozhodly vyšperkovat třeba i tapety v obývacím pokoji, chápeme, že k pláči nemáte v takovou chvíli daleko. Představa tapetování není nic moc. Místo nových tapet se vydejte pořídit ocelovou vlnu. 

Ocelová vlna je výrobek z kvalitní oceli, který je zároveň elastická. Běžně se využívá k opracování různých povrchů ve stavebnictví. Stejně jako dokáže pomoci s opracováním kamene, plastu nebo dřeva, dokáže odstranit ze stěn i kresby. 

Hlavně při práci s ocelovou vlnou dělejte tahy po zdech stále jedním směrem! 

Prevence před takovými malůvkami je ale důležitá! 

Měli byste se snažit dětem vysvětlovat, kde se malovat smí a kde ne. Aby vám to jednoho dne nepřerostlo přes hlavu. Pomoct by vám mohly například tyto tipy: 

  • Včas dětem pořiďte dostatečně velké papíry a čtvrtky, většinou po stěnách malují proto, že potřebují více prostoru než poskytuje běžný papír formátu A4 

  • Pořídit můžete také tabuli, na které se vaše dítko bude moci vyřádit s barevnými křídami

  • Než se budete pouštět do malování, zvažte možnost omyvatelných nátěrů na stěny. Dnes už existují i takové možnosti a hodí se třeba do dětského pokoje

  • Dbejte na to, aby děti byly dostatečně kreativně vyřáděné. Každý den trochu kreativní činnosti a vaše stěny zůstanou netknuté

 

TIP: Zabránit dětské tvorbě na stěnách se úplně nedá. Někdy rodiče nemohou mít oči úplně všude. Popřemýšlejte ale třeba o pořízení samolepící folie, na kterou se dá malovat třeba křídami nebo fixami. Stačí pak jednoduše sundat ze zdi a je hotovo. 

Závěrem 

Samozřejmě, koupě nemovitosti a její rekonstrukce vyšla na nemalé peníze a je pochopitelné, že pohled na pomalovanou stěnu ve vás vyvolá pocity zoufalství. Předtím než vám ale bouchnou saze, vyzkoušejte alespoň některé z tipů a třeba se vám rychle uleví.

 

Alena Mrvíková