Co dělat pro správný rozvoj jemné motoriky dětí?

 Fotografie od uživatele <a href="https://www.pexels.com/cs-cz/@anastasia-shuraeva?utm_content=attributionCopyText&utm_medium=referral&utm_source=pexels“>Anastasia Shuraeva</a> ze služby <a href="https://www.pexels.com/photo/a-child-drawing-on-a-paper-8466780/?utm_content=attributionCopyText&utm_medium=referral&utm_source=pexels“>Pexels</a>

 

Nejsou to hračky ani žádné hmotné věci, které budou pro vaše děti tím nejcennějším darem, i když to tak     možná v dětském věku nevidí. To nejlepší, co můžete dětem do začátku jejich života dát je váš čas a péče o jejich celkový rozvoj. 

Na tyto základy potom v životě staví další a další kostky. Důležité je rozvíjet nejen intelekt, ale i logické a pohybové dovednosti, kreativitu a v neposlední řadě i jemnou motoriku, na kterou se společně podíváme v tomto článku. 

Proč rozvíjet jemnou motoriku? 

Jemná motorika se soustředí na drobné pohyby hlavně prstů ruky. Prsty by měly být co nejvíce obratné a pohyblivé. Dobře rozvinutá schopnost jemné motoriky je klíčová pro úspěšný rozvoj psaní ve školním věku. 

V případě, že je jemná motorika nedostatečně rozvinutá, podepíše se to nejen na výtvarných dovednostech, ale také na schopnosti sebeobsluhy a kvalitě řeči. Proto byste neměli rozvoj jemné motoriky jako rodiče podceňovat. Jak tedy jemnou motoriku rozvíjet? 

Chce to čas a trpělivost 

Při rozvoji jemné motoriky mějte na paměti, že musíte být trpěliví a hlavně se pravidelně vracet k činnostem podporujícím jemnou motoriku. Každé dítě je jiné, někomu to jde samo, jiné děti potřebují více času. Komplikovanější to taky budete mít s dětmi s ADHD, které u většiny činností dlouho nevydrží… 

Vybírejte aktivity podle zájmů dětí, různě je modifikujte a snažte se, aby vše, co s dětmi děláte, byla hlavně zábava. Věřte, že čas přinese vytoužené ovoce. 

Jak rozvíjet u nejmenších dětí? 

S rozvojem jemné motoriky můžete začít skrz nejrůznější hračky už u dětí do 1 roku. Důležitý je však výběr bezpečných hraček. Doporučujeme hlavně hračky ze dřeva, které neobsahují žádné malé části, které by mohly takto malé děti spolknout. 

Kvalitní značkou takových hraček jsou například hračky Djeco. Jsou vyrobeny převážně ze dřeva, mají krásný design a pomáhají nejen s rozvojem jemné motoriky. 

Oblíbené jsou často různé vkládací tvary, šroubovací zvířátka, navlékací dřevěné věže a další motorické labyrinty. Takové hračky pomáhají mimo jiné i s nácvikem koordinace ruky a oka. 

Mohutný rozvoj přichází v předškolním věku

 Photo by <a href="https://unsplash.com/@markusspiske?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Markus Spiske</a> on <a href="https://unsplash.com/?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>

 

Největšího rozvoje jemné motoriky se dočkáte v předškolním věku. Už nemusíte spoléhat jenom na hračky jako jsou puzzle různé obtížnosti, skládačky, stavebnice a kostky. Můžete se pustit i do tvořivých činností a her. 

Pokud tedy máte doma předškoláka je na čase pořídit temperové barvy, štětce, nůžky a další výtvarné potřeby a pustit se do tvoření. 

 

 

Děti v předškolním věku často baví:

  • Navlékání korálků 
  • Modelování z plastelíny 
  • Tvoření z papírů jako je lepení, stříhání, kreslení nebo vybarvování či skládání 
  • Razítkování
  • Hra s prstovými maňásky 
  • Žonglování 
  • Cvrnkání kuliček 

TIP: S rozvojem jemné motoriky vám může pomoci také obyčejná voda nebo písek. Nabízí se tak vyrazit na pískoviště! 

Vystačíte si ale i doma s obyčejným plechem a trochou písku, mouky nebo jiného sypkého materiálu. Do něj pak mohou děti prstem kreslit nebo v něm například vyhledávat drobné předměty. 

Před vstupem do školy.. 

Věříme, že s tipy, které jsme vám dali, zvládnete své dítě z hlediska jemné motoriky do školy hravě připravit. Při zápisu do školy a posuzování školní zralosti se z pohledu jemné motoriky posuzuje: 

  • Dovednost sebeobsluhy (obléct se, obout se, umět držet příbor…) 
  • Stříhání nůžkami, modelování, kreslení, navlékání korálků
  • Třídění drobných předmětů podle tvaru, barvy nebo velikosti 
  • Skládání puzzlí 
  • Znalost tužek, vodovek, kříd, pastelek apod. 

Z hlediska grafomotoriky, která s jemnou motorikou také souvisí, by dítě před vstupem do školy mělo umět nakreslit rovnou čáru, vlnovku, smyčku, kruh a další základní geometrické tvary. Mělo by umět obtahovat, vybarvit omalovánku nebo dokreslit chybějící část obrázku. 

 

Alena Mrvíková