Výběr výtvarných potřeb snadno a rychle

 Fotka od <a href="https://pixabay.com/cs/users/ulleo-1834854/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3068340“>Ulrike Leone</a> ze služby <a href="https://pixabay.com/cs/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1666644“>Pixabay</a>

Nákup znamená investici. A když do něčeho lidé investují, čekají, že se jim to vyplatí. To platí i pro výtvarné potřeby, které nemusí být zrovna levné. Podle čeho vybírat výtvarné potřeby, aby tato investice peněz nebyla zbytečná?

Všichni by měli mít svůj koníček, ženy na mateřské, děti i podnikatelé. A když je náš koníček malování a umění, neměli bychom se bát udělat si radost a občas za svou vášeň nějaké peníze utratit. Je to přece velmi kreativní a hodnotný koníček.

Všichni víme, podle čeho výtvarné potřeby vybrat. Voskovky podle..podle...Podle čeho vlastně? Opravdu to víme?

 

 

Někteří odborníci tvrdí, že každé učení umělců by mělo kromě kreslení zvířat, krajinomalby obsahovat i rozeznání kvalitních výtvarných potřeb. Vždyť jsou to přece jejich nástroje, pomocí kterých kouzlí. A výběr může zásadně ovlivnit výsledek.

Nutno podotknout, že záleží na konkrétních pomůckách - každá má svá specifika. Je dobré myslet na to, že umění je opravdu různorodé a každý má svůj osobitý styl. Tudíž i s nekvalitními potřebami můžeme vytvořit umělecké dílo. 

Ale pojďme se alespoň podívat, co vše je možné sledovat a podle čeho rozhodovat.

Kvalita před kvantitou

Výběr výtvarných potřeb, ať už pro sebe nebo dětem do školy vyžaduje určitou útratu. Matky samoživitelky, jejichž výživné není příliš vysoké, se naučili šetřit, co to dá. Proto si úsporní lidé oblíbili množstevní slevy a podobné akce. Ale ne vždy tyto “slevy” dokáží peníze opravdu uspořit.

Proto je dobré pamatovat, že kvalita vždy neznamená vysokou cenu. Zkusme tedy nejdříve vybírat bez ohledu na cenu. Něco, co nám vyhovuje, co je pro nás přímo jako dělané. Výtvarné potřeby musí povzbudit lásku k umění a musí vyvolávat pocit nedočkavosti, až je opět vezmeme do ruky a začneme tvořit. Třeba zjistíme, že to, co se nám opravdu líbí, je za pár kaček.

Nejlepší rady dostaneme vždy od zákazníků! A právě proto bychom měli číst recenze, zkušenosti a hodnocení. Často nám výběr ulehčí natolik, že pak není o čem přemýšlet.

Co by nemělo chybět žádnému umělci

Na výtvarných školách bývá zvykem, svůj výběr nástrojů konzultovat se zkušeným profesorem. Takovou možnost ovšem většina lidí doma nemá. Proto bychom alespoň okrajově měli porozumět typům a materiálům potřeb.

  • Grafitová tužka - ideální pro prvotní náčrty. Bez nich se žádný umělec neobejde.
  • Pryž - všichni si přejeme umět vymazat chyby, které jsme udělali v životě, to bohužel nejde, ale v kreslení ano. 
  • Papír - malířské plátno, papír, prostě cokoliv, kde můžeme ztvárnit nejrůznější představy a objekty. Kvalitní papír je jakýmsi mostem mezi námi, tužkou a výsledným dílem. 
  • Štětce - každý kouzelník potřebuje svou kouzelnou hůlku, pro malíře je to štětec. Různé druhy maleb si žádají různé druhy a velikosti štětců.

Bez barev to nejde

Barvy dávají obrazům život. Probouzí je ze světa černobílé a vdechují jim přirozenost a krásu. Je tedy logické, že na výběru bychom si měli dát záležet. Velmi záleží na typu malby či kresby. 

Při malování je dobré se neomezovat. A z toho důvodu bychom neměli váhat s vytvořením co nejširšího barevného rozpětí. Hlavně být spokojen. Můžeme začít se základními barvami a potřebné si namíchat nebo zásoby postupně rozšiřovat. Klíčem k úspěchu je dobrá konzistentní barva.

A nakonec mysleme i na své zkušenosti. Ne všechny barvy jsou určené pro začátečníky. Není proč se stydět, když dáme na radu výrobce a sáhneme po barvách pro začátečníky. 

 Fotka od <a href="https://pixabay.com/cs/users/martina_bulkova-6772107/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5049980“>Martina Bulková</a> ze služby <a href="https://pixabay.com/cs/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1666644“>Pixabay</a>

 

Nekonečné možnosti

Ani jako začátečníci si sice s jedním štětcem a jednou barvou nevystačíme, ale přehánět to také nemusíme. Jak již bylo řečeno, umělecké potřeby umí udělat pořádnou čáru přes rozpočet. Proto bychom měli vědět, co opravdu využijeme - vždyť dokoupit se něco dá vždycky.

Na druhou stranu mít více možností také není na škodu. Měli bychom nástroje prozkoumat. Jedině tak si vybereme správně a můžeme popustit uzdu své fantazie. Takže nebojme se vytvořit si zásobu, ale nekupujme zbytečné.

 

 

 

 

Vzácné testování

Ať už vybíráme cokoliv - tužky, tempery, vodovky atd. - je dobré si pomůcky otestovat. Při nákupu online doporučujeme nejprve navštívit kamennou prodejnu a materiál vyzkoušet naživo. Popis produktu může říct hodně, ale ne tolik jako vlastnoruční testování.


Klára Kohoutová