Jak vybrat hračku pro dítě, aby rozvíjela kreativitu, motoriku a další důležité vlastnosti?

Stejně jako u plenek i u hraček je důležité, aby seděly hlavně dětem. Ne že bychom vás obviňovali z toho, že neznáte své dítě, ale často rodiče myslí na dobro svých dětí tak moc, že zapomenou, co by vlastně jejich ratolest chtěla.

Co je dobré vědět

To znamená, že byste měli objevit, jaký talent se u vašeho potomka dere na povrch. Je to kreativní a tvořivá činnost? Nebo dává přednost pohybu, cvikům a sportu? A nebo největší předností je zvídavost a poznávání světa? I když děti by nejraději dělaly všechno, vždy něco dominuje. A právě to je znamení pro vás.

Hračka by měla být motivující, podporovat představivost, rozvíjet kreativitu a budit zájem.

Mimo záliby je podstatný i věk dítěte. Každé období dětského vývoje vyžaduje různé dětské pomůcky. Jako rodič byste si měli vštípit to, že učení je hra! Právě prostřednictvím her se děti učí komunikovat, poznávat svět i sami sebe a rozvíjí dětské cítění. 

Někoho možná ani nepřekvapí, že správná hračka působí na rozvoj všech složek osobnosti a podněcuje pohybový, rozumový, smyslový i citový vývoj dítěte. Neméně důležitý je také vztah hračky se společenskými postoji a návyky.

Hračka podle vývojové etapy dítěte

Jak už víte, při výběru hračky je stěžejní věk a vývojová úroveň dítěte. Tím chceme znovu připomenou, abyste hračky vybírali pečlivě vždy s ohledem na rozvoj dítěte. Následující etapy spojují vhodné hračky s věkem dětských dušiček a vývojovými potřebami.

Věk 0-6 měsíců

U těchto drobečků je nejpodstatnější stimulace a rozvoj zraku a sluchu. Proto by se hračky měly pohybovat, vydávat různé zvuky a mít jasné a kontrastní barvy. Ideální jsou hračky na zavěšení, kousání, cucání a mačkání, které kromě zraku a sluchu pomalu rozvíjí i motoriku a navíc ulehčí období růstu zoubků.

Věk 6-12 měsíců

Miminka do jednoho roku nejsou nijak náročná. Stačí jim stále stejné hračky z první etapy. Jen se připravte na to, že přibývající síla má za následek neustálé házení s hračkami na zem, bouchání o stůl apod. Proto by hračky měly být z odolných materiálů, které se jen tak nerozbijí.

Navíc od sedmého měsíce dítě začíná rozpoznávat tvary a napodobovat zvuky. Už je tedy možné pořídit dřevěné kostky, měkké míče, plyšáky, hadrové panenky a různé hračky na tahání a tlačení. Mimo to je také vhodný čas na první dětskou knížku, která nemusí být ani z papíru. 

Věk 1-2 roky

Už od jednoho roku u dětí dochází k rozvoji jemné motoriky a koordinace, kterou je potřeba rozvíjet. Někdo možná ani neuvěří, ale už v tomto období můžete u dětí stimulovat a rozvíjet dokonce i kreativitu a fantazii, která je pro život klíčová.

Vhodné jsou opět tahací či tlačící hračky, koloběžky, odrážedla, míče, kočárky, šlapací autíčka, velké puzzle, vkládací kostky, počítadla a hudební hračky. Chybět by už neměly ani pastelky všech barev, autíčka, kuchyňky, hračky do vody, jednoduché stavebnice atd. V tomto věku máte na výběr opravdu z velké škály hraček. 

Tip: Právě stavebnice a kostky mohou už u batolat rozvíjet kreativitu.

 

Věk 2-4 let

Druhým rokem života začíná období zvědavosti a nekonečných otázek. Po tomto horlivém úsilí se dozvědět něco nového se vám bude stýskat, až bude dítě ve škole. Proto podpořte jeho zvědavost a využijte nadšení. Zaveďte doma knihovnu plnou vzdělávacích knih, encyklopedií, naučných knih, ale i pohádek. 

Přichází také čas edukativních her, které děti využijí i v pozdějším věku. Právě zde je důležité udělat si čas na také na tvoření s dětmi a na kreativní dílnu. Mít zásobu papírů a psacích potřeb všech barev, lepidla, modelíny a dalších pomůcek pro vyrábění čehokoliv, by měl být základ.

Věk 4-5 let

Mimo klasické záliby holčiček jako je hraní s panenkami a naopak klučičího zalíbení v autíčkách a stavebnicích, je důležité začít podporovat sociální myšlení a cítění. Společenskými, edukačními hrami v tomto věku nic nezkazíte. Děti se musí před nástupem do školky řádně socializovat a zvyknout si třeba i na prohru - což je nejlépe naučí hry jako je pexeso nebo člověče, nezlob se.

Věk 5-7 let

Jakmile dítě nastoupí do školky nebo do školy, je dobré podporovat dítě i v dalších činnostech a ukázat mu možnosti. Láska k hudbě, věda, výtvarné umění, sport - to všechno byste měli dítěti ukázat v tom pravém slova smyslu. Do teď byl fotbal jen posílání míče tam a zpátky a hudba mlácení do hrnců během vaření. Je čas, aby si i vaše děti vyzkoušeli, jak se to opravdu dělá.

Vhodné jsou tedy hudební nástroje, sportovní náčiní, kalkulačky, vzdělávací knihy a další náročnější společenské hry. Vyzkoušet můžete například hru Duolingo, dětské encyklopedie, elektrické klávesy, nebo žebřiny a lezecké stěny, které kromě fyzické zdatnosti pomáhají rozvíjet i motoriku.

Zapamatujte si: Každé dítě je jiné a vývoj je individuální. To že Pepík odvedle je ve stejném věku a už narozdíl od vaší Aničky chodí, ještě neznamená, že je lepší. Vždyť vaše Anička může umět mnohem lépe mluvit. Proto děti neporovnávejte a neškatulkujte. Každou hračku přizpůsobte tomu svému drobečkovi.

Hračka by měla rozvíjet

  • Motoriku - láká k pohybu, zvyšuje jistotu a eleganci pohybu
  • Smyslové vnímání - rozvíjí sluch, zrak i hmat
  • Soustředění a všímavost - hračka by měla udržovat a trénovat pozornost, cit pro barvu a tvary
  • Poznání - umožňuje objevovat
  • Myšlení a řeč - vybízí ke komunikaci
  • Kreativitu - zapojuje fantazii a vytváří možnosti
  • Logiku - spojuje důležitá fakta a ukazuje cesty k řešení
  • City - vytváří zalíbení svou barvou, tvarem, materiálem, variabilností a zároveň vytváří citové pouto
  • Vůli - je majetkem dítěte, které ji brání a touží po ni
  • Sociální vztahy - vybízí ke spolupráci, pomáhá začlenit se
  • Povahové rysy - vychovává a učí pravidlům

Žádoucí vlastnosti hračky

  • Výchovně hodnotná
  • Přiměřená vývojové úrovni a věku
  • Jednoduchá
  • Technicky bezzávadná
  • Bezpečná
  • Hygienicky nezávadná
  • Variabilní
  • Vkusná

Závěr

Hračky pro děti nepředstavují jen zábavu. Hračky mají v životě dítěte velmi důležitou roli. Díky vhodným aktivitám a výběrem hraček můžete přispět ke správnému vývoji svého potomka. 

Nezapomeňte ani na zdravotní nezávadnost. Stejně jako bychom v obchodech měli vyhledávat zdravotně nezávadné potraviny, tak i při výběru hraček zohledněte zdravotní riziko. I hračky mohou obsahovat spousty nezdravých a toxických látek. A žádná máma nechce, aby si její dítě s takovými hračkami hrálo, nebo dokonce je strkalo do pusy. 



Klára Kohoutová, SEO služby a copywriting