Galanterie, její vznik a proč a jak si ušít oblečení na míru

pexels-pixabay-37631-2

Autor/ka fotografie: Pixabay

Galanterie. Mnoho z nás ji již za svůj život navštívilo, ale co vůbec tenhle obor obnáší a zahrnuje? A kde vznikl a jaký má pro nás přínos? Nejen o tomhle bude tento článek. Ukážeme vám i jaké výhody má šití oblečení na míru a na závěr jsme si pro vás připravili návod na ušití jednoho kusu oděvu, kterým nepohrdnete. 

Co zahrnuje termín galanterie?

Galanterie je termín, který se používá pro označení malých doplňků, které slouží ke zdobení oblečení, bot, kabelek a dalších předmětů. Tyto maličkosti mohou mít funkční nebo pouze dekorační účel a často slouží k dodání osobního stylu a charakteru.

Patří mezi důležitou součástí módy a má zásadní vliv na celkový vzhled a styl osoby. Tyto malé detaily dokážou dodat osobnost a kreativitu každému outfitu. Galanterie má nekonečné možnosti a může být volena podle individuálních preference a také podle aktuálních módních trendů. 

Je důležité si uvědomit, že méně je někdy více, a že příliš mnoho komponentů z galanterie může celkový vzhled až zkazit.

Při výběru doplňků z galanterie je důležité zvážit několik faktorů, jako je barva, tvar, materiál a styl. Barva by měla být sladěná s oblečením nebo jiným doplňkem, tvar by měl být elegantní a materiál by měl být kvalitní a odolný. Styl by měl odpovídat vaší osobnosti a vašemu charakteru. 

Některé typy galanterie, jako jsou knoflíky a zipy, jsou praktickými doplňky, zatímco jiné, jako jsou brože nebo spony, slouží pouze k ozdobení. Tyto doplňky mohou být také využity k vyjádření názoru, zájmu nebo vkusu.

Pamatujte na to, že vždy a všude je prostor pro výrobu něčeho nového a neokoukatelného. Tedy, pokud se vám nebude nic líbit či vám nebude pasovat do vašeho šatníku, nebojte se vyrobit si módní doplňky či nějaké upravit, ozvláštnit a dodat jim vkus a styl.

Historie galanterie

Historie galanterie sahá až do starověkého Egypta, kde byly vyrobeny první předměty z kůže. Typickým příkladem jsou kožené opasky, tašky a klíčenky. Tyto předměty byly používány k uchovávání cenností a k usnadnění každodenního života.

Ve středověku se galanterie rozvinula v Evropě, kde byly vyrobeny první peněženky a kabelky. Tyto předměty byly vyráběny zejména z kůže a byly používány k uchovávání peněz a dalších cenností.

V 17. a 18. století se stala součástí módního průmyslu a vznikly první firemní značky galanterie. Tyto značky se zaměřovaly na výrobu kvalitních a elegantních předmětů, které byly určeny pro bohatší vrstvy společnosti.

V 19. století se tento obor dále rozvinul, když byly vynalezeny nové technologie a materiály, jako je například plast a nerezová ocel. Tyto materiály umožnily výrobu levnějších a odolnějších předmětů, které byly dostupné širšímu okruhu zákazníků.

V současnosti je galanterie rozvinutým odvětvím, které nabízí širokou škálu předmětů pro každodenní použití. Přestože si většina z nás představí pouze nitě, jehly, knoflíky, zipy, záplaty a jiné potřeby ke spravování oděvů, galanterie má mnohem širší sortiment. Najít zde můžete i peněženky, opasky, tašky, kabelky, nažehlovací obrázky a další. Tyto předměty jsou vyráběny z různých materiálů a nabízejí širokou škálu stylů a designů, které odpovídají různým módním trendům a potřebám zákazníků.

V průběhu staletí se galanterie vyvinula v důležitý obor, který přináší do našeho života estetiku a praktičnost. Galanterie se neustále vyvíjí a reaguje na aktuální módní trendy a potřeby zákazníků.

Dnes existuje široká škála galanterie, od klasických a jednoduchých designů až po moderní a futuristické. Některé značky se zaměřují na ekologické a udržitelné materiály a technologie, což odpovídá rostoucímu zájmu o udržitelnost a ochranu životního prostředí.

Galanterie také hraje důležitou roli v módním průmyslu, kde je považována za důležitý doplněk a doplňující prvek k celkovému outfitu. Kromě praktičnosti a estetického vzhledu mohou předměty z galanterie také vyjádřit osobní styl a identitu svého nositele.

Oblečení na míru: Přizpůsobené a elegantní oděvy pro každou příležitost

pexels-leticia-ribeiro-2249290-2

Autor/ka fotografie: Leticia Ribeiro

V posledních letech se stále více lidí zajímá o možnost nosit oblečení přesně podle svých měřítek. Oblečení na míru představuje alternativu k masově vyráběným oděvům, které bývají často nevhodně tvarované a nesedí na každé tělo jako ulité. Výroba na míru nabízí mnoho výhod.

Jednou z nejdůležitějších výhod je perfektní střih. Zatímco masově vyráběné oděvy jsou často tvarované podle průměrných měření, oblečení na míru je vyrobeno přesně podle vašich mír. To zajišťuje, že oděv perfektně sedí na těle a zlepšuje celkový vzhled.

Další výhodou je komfort. Masově vyráběné oděvy mohou být často nevhodně tvarované a tlačit na tělo na nežádoucích místech. Oblečení, které si ušijete nebo necháte ušít je vyrobeno přesně podle vašich tvarů, což znamená, že bude sedět na těle jako ulité a nebude vás omezovat v pohybu.

Kromě toho vám oblečení na míru umožňuje vyjádřit svůj individuální styl. Můžete si vybrat z široké škály látek, barev a designů a vytvořit tak oděv, který bude odpovídat vašim představám. To vám umožní vyzdvihnout svoji osobnost a zároveň se cítit pohodlně a stylově.

A jak se při šití přesně na vás postupuje? Švadlena provede měření vašeho těla a poradí s výběrem látky, designu a detailů. Poté navrhne střih oděvu a přizpůsobí ho vašim požadavkům. V některých případech může být třeba několik měření a změn, než bude oděv perfektně sedět.

Tento způsob může být poněkud dražší než nákup fast fashion módy, ale mnoho lidí to považuje za investici do kvality, pohodlí a také udržitelnosti. Navíc si můžete být jisti, že váš oděv bude jedinečný a nikdy neuvidíte nikoho jiného v oděvu stejném jako ten váš.

Pamatujte, že toto není vhodné jen pro speciální příležitosti, ale může to být využito i pro každodenní nošení. Můžete si nechat ušít formální oděvy, jako jsou smoking a šaty, stejně jako volné oděvy, jako jsou trička a džíny, případně dámské plavky a nebo také zkusit úpravu záclon.

Výběr švadleny a látky

Při výběru správné švadleny je důležité věnovat pozornost jejím zkušenostem a referencím. Vyhledejte takovou švadlenu, na kterou jste nejlépe dostali kontakt od vašeh známého s dobrou zkušeností. 

Pokud disponuje širokým portfoliem práce, je to další plus pro vás. Díky tomu uvidíte její osobitý styl a zvážíte, zda se vám její práce a to, jak šije, zamlouvá.

Dále byste měli zvážit výběr látky, který je pro vás nejdůležitější, a měli byste se ujistit, že švadlena používá kvalitní materiály, knoflíky, spony, zipy, poutka a tak dále.

Údržba oblečení na míru

Abyste si mohli co nejvíce a nejdéle užívat svého oblečení padnoucí jen a jen na vás, je důležité jej pečlivě udržovat a čistit. Dodržujte prací prostředky a programy, které jsou vhodné pro daný typ látky. Nežehlete, pokud to daná látka nedovoluje.

Nestíháte a potřebujete vyžehlit smoking partnerovi a vám vaše šaty na večerní událost? Zkuste tyto tipy, jak se naučit rychle žehlit oblečení.

Některé švadlenky také nabízejí služby opravy a úpravy, takže si můžete svůj oděv nechat vylepšit, pokud se vám změní postava nebo se vám třeba roztrhne šev..

Šití jako užitečná dovednost

pexels-karolina-grabowska-4887078-2

Autor/ka fotografie: Karolina Grabowska

Umíte šít a nebo se to chcete naučit? Šití je dovednost, kterou se mohou naučit nejen ženy, ale i muži. Tento kreativní koníček vám umožní vytvářet své vlastní oblečení, opravovat ho a dokonce tvořit originální dárky pro své přátele a rodinu. 

Tato dovednost je také skvělý způsob, jak strávit volný čas a zlepšit své tvůrčí dovednosti. A jaké jsou tedy výhody šití a proč je skvělé si ušít vlastní oblečení?

Výhody šití

  1. Umožňuje vám vytvořit originální a jedinečné oblečení. Můžete vybrat vlastní materiál a barvy, které se vám líbí, a také si vybrat styl, který vám vyhovuje.

  2. Můžete si vyrobit oblečení, které vám bude skutečně padnout. Místo toho, abyste se museli spoléhat na standardizované velikosti, můžete si ušít právě oblečení padnoucí na vás.

  3. Další výhodou je, že je to velmi ekonomické. Když si ušijete svůj vlastní oděv, můžete ušetřit peníze, které byste jinak utratili za nákup. Navíc si můžete vybrat levnější materiály, jako jsou stará prostěradla nebo zbytky látek, či třeba i stará trička, která už nenosíte.

  4. Je to perfektní koníček pro váš volný čas. Můžete si ušít jakékoliv oblečení, kdykoli chcete, a díky tomu mít pocit, že jste produktivní. Šití také poskytuje prostor pro kreativitu a umožňuje vám vyjádřit svou individualitu.

  5. Nebojte se zapojit i děti a zabavte je klidně na celý víkend. Šití je odjakživa součástí pracovních činností na základních školách. Neomezujte se pouze na šití oblečení, ale vymyslete s dětmi různé dekorace, nebo vlastní tašky. Ušít si můžete třeba i plyšáka, stačí k tomu vhodná látka, výplň a nějaké ty doplňky, jako jsou dekorační oči a jiné doplňky, fixy a další potřeby na textil apod.

A proč je skvělé si ušít vlastní oblečení?

Personalizace: Když si ušijete své vlastní oblečení, můžete ho přizpůsobit svým potřebám a stylu. Můžete si vybrat barvy a materiály, které se vám líbí, a také si vybrat střih, který vám bude vyhovovat. Výsledkem je jedinečný a výjimečný kus oblečení, který nikdo jiný nemá.

Tip: Na co si dát pozor při praní barevného oblečení.

Kvalita: Máte plnou kontrolu nad kvalitou a pečlivostí provedení, pokud si ušijete vlastní oblečení. Můžete si vybrat kvalitní materiály a dbát na detaily, aby výsledek byl pro vás co nejlepší.

Dosažení dokonalého fitu: Velikosti oblečení v obchodech bývají často standardizované a nemusí vám padnout tak, jak byste si přáli. Když si ušijete své vlastní, můžete si ho ušít na míru a zajistit tak, že vám bude dokonale sedět.

Rozmanité možnosti: Máte neomezené možnosti, co se týče stylu, materiálů a detailů. Můžete experimentovat a tvořit originální a jedinečné kousky.

Pokud jste nikdy nešili, zkuste to – může to být zábavné a pomůže vám to k určitému rozvoji vašich dovedností. A pokud už jste zkušenou švadlenou, tak si ušité vlastní oblečení jistě užijete ještě více.

Kromě výše uvedených výhod má šití také mnoho dalších benefitů. Šití vám může pomoci rozvinout se v oboru designu a tvorby módy, rozšířit si své znalosti o materiálech a technikách šití, a rozvinout si trpělivost a pečlivost.

Navíc, když si ušijete svoje oblečení, přispíváte také k šetření životní prostředí. Výroba oděvu je jednou z největších zdrojů znečištění a škodlivého odpadu na naší planetě. Když si ušijete svůj vlastní oděv, můžete se vyhnout nákupu hotových výrobků, které jsou vyráběny z nekvalitních materiálů a přispívají k škodlivému znečištění.

Ať už jste začátečník nebo pokročilá švadlena, můžete si užít tvorbu a rozvíjet své schopnosti. Navíc máte možnost přispět k udržitelnosti naší planety a ušetřit peníze. 

Tak neváhejte a začněte šít své vlastní oblečení. Jako inspiraci tu pro vás máme návod, jak si ušít vlastní tričko. 

Návod na ušití vlastního trička na míru

pexels-ron-lach-9985931-2

Autor/ka fotografie: Ron Lach

Tričko je jednou z nejdůležitějších částí každodenního šatníku a šití vlastního trička na míru vám umožní mít dokonale padnoucí a stylový kus oblečení. Tento návod vám pomůže vytvořit si vlastní tričko krok za krokem.

Krok 1: Materiál a náčiní

Budete potřebovat látku, šicí stroj, nit, metr, tužku, papír na šablonu a šicí potřeby. Vyberte si látku, která je pro vás pohodlná a vhodná pro šití triček.

Krok 2: Měření a střih

Nejprve si musíte změřit svou velikost a poté si vytvořit šablonu trička. Můžete použít stávající tričko jako šablonu nebo si stáhnout online šablonu. Použijte tužku a papír a opatrně nakreslete šablonu trička.

Krok 3: Šití

Nyní můžete začít šít. Nejprve si na látku nakreslete šablonu a poté ji vystřihněte. Ujistěte se, že máte správně označené přední a zadní stranu trička. Poté přišijte boční švy a následně rukávy. Nakonec přišijte část u krku.

Krok 4: Úpravy a dokončení

Pokud jsou nějaké nedostatky, můžete je upravit a dodělat podle potřeby. Poté můžete tričko vyprat a žehlit a zkusit si ho. Před praním nebude na škodu přečíst si tyto tipy, jak prát oblečení a různé látky.

Tento návod vám pomůže vytvořit si vlastní tričko na míru. Je to jednoduchý a zábavný projekt, který vám umožní vyzkoušet si své šicí dovednosti a vytvořit si unikátní a stylové tričko jen a jen pro vás. Tak co, jdete do toho?


Daniela Vaková, obsahový a SEO specialista