Jak si s pomocí techniky decoupage vytvořit krásné květináče

Ceny květináčů neustále rostou a obyčejné hliněné květináče vycházejí z módy. No není to k vzteku? My náhodou víme, jak si ze starých nádob udělat krásné originální a stylové květináče. Tak jdeme na to?

flowerpot-2756428_960_720

Co je to decoupage?

Decoupage nebo také ubrousková technika je snadná metoda pro dekorování, kterou znali jistě už naše babičky. Jednoduše řečeno decoupage je polepování různých předmětů rýžovými papíry hedvábnými papíry, papírovými ubrousky nebo jiným materiálem, což vede ke vzniku dekoračních předmětů.

Pro tuto výtvarnou techniku není potřeba mít žádné umělecké vlohy nebo talent. Zvládne ji opravdu každý. Touto metodou lze zkrášlit téměř všechno od dřeva, přes papír, kámen, plast, kov, keramiku až po textil nebo terakotu.

  kurzík červen 2021 e0b8a354-a0e7-4a9e-9f5e-ff85fdf42619

Při hledání jakékoliv inspirace do domácnosti nebo k obdarování babičky či tetičky k narozeninám jsou decoupage předměty skvělá volba!

Kde se decoupage vzala?

Na začátek si řekneme ještě něco k historie této oblíbené techniky. Samotné slovo decoupage pochází z francouzského slova “decouper” v překladu “vyřezávat”. Její kořeny sahají až na začátek 18. století do oblíbeného romantického města Benátky.

Původní francouzská decoupage měla zcela jiný postup, než jak ji známe dnes. V této technice se používaly nejrůznější kombinace a vrstvení různých materiálů. Každý výtvor nesl a vyprávěl nějaký příběh. Francouzská technika se používala k ozdobě porcelánu, komod, krabiček, při výrobě medailonů nebo v kombinaci s mozaiku.

Co budeme potřebovat při zdobení květináčů?

My si ubrouskovou technikou ozdobíme právě obyčejné květináče na květiny, abychom oživili vzhled zahrady i domácnosti. 

Připravíme si: 

IMG_1169

Jak se připravit a kde může být kámen úrazu

V závislosti na zvoleném předmětu, který jsme se rozhodli vyzdobit, v našem případě hliněný květináč, je důležité si řádně připravit materiál.

Dřevěné předměty

U dřevěných předmětů (např. nábytek, šperkovnice) může být problém v povrchu. Aby byla výsledná tvorba dokonalá, je potřeba mít hladký povrch. Proto je nutné povrch očistit smirkovým papírem a natřít akrylovou barvou, aby motiv hezky vynikl.

IMG_3444

Kovové předměty

Největší kámen úrazu při dekorování kovových předmětů je viditelnost tahů štětce. Ale protože my máme za ušima, můžeme tomuto problému lehce předejít. Stačí akrylovou barvu nanést pomocí houbičky.

Pro fajnšmekry existují speciální houbičky na decoupage, ale nám bude stačit obyčejná houbička na nádobí, kterou před použitím lehce navlhčíme.

4f01e29e-6ca8-4388-9437-1d5f040635ca

Jak tedy postupovat?

Když už máme nachystané veškeré potřebné pomůcky a naše “malířské plátno” je také připraveno, je čas se pustit do samotného zdobení.

  • Trháme, stříháme - není nutné vždy použít celý rýžový papír nebo ubrousek. Můžeme si z něj vytrhnout nebo vystřihnout vybrané obrázky, které budeme skládat na vybraný květináč. Zde je místo pro naší kreativní fantazii.
  • Tip: papír raději trhejte. Při lepení se roztřepané okraje stanou součástí podkladu. Když budete stříhat je motiv příliš ostrý a vypadá na projektu uměle.
  • Podkladová barva - je velmi vhodné použít akrylovou podkladovou barvu. Nejčastěji se požívá bílá, protože zvolený obrázek dobře vynikne.
  • Papírový motiv na květináč - konečně je řada na skládání obrázku. Motiv přiložíme na květináč dle našeho kreativního uvážení. Můžeme vyzkoušet celou řadu kombinací před nalepením.
  • Lepíme - v dalším kroku vezmeme štětec, namočíme jej do lepidla. Nejprve naneseme lepidlo na květináč pod vybranou část motivu. Přiložíme opatrně papír a opět přetřeme lepidlem. Lepidlo nanášíme od prostředka do krajů (aby nevznikaly vzduchové bubliny). Takto pokračujeme u všech částí motivu. Lepidlem nešetříme-
  • Dokončujeme - v konečné fázi je třeba udělat finální nátěr. Lak přinese naší tvorbě dodatečnou ochranu. Lak můžeme vybrat lesklý nebo matný. 
  • Zasychání - v tomto kroku už je potřeba jen dostatek trpělivosti. Květináč před naplněním necháme zaschnout.

 Tip: Pro antický efekt lze použít krakelovací lak, který vytvoří efekt prasklin a výtvor je zase o něco zajímavější.

Tak co, našli jste i vy svou uměleckou duši?

IMG_0742