Vyrobte si scrapbookové album jako vzpomínku na zážitky z cest

Léto máme velmi často spojené s cestováním, sbíráním zážitků a třeba i poznáváním nových lidí. Jednou na tyto okamžiky budeme vzpomínat, a proto pořizujeme fotografie. Není ale škoda, aby naše krásné fotografie zůstávaly jenom v telefonech a na virtuálních úložištích?

Fotka, kterou si můžeme vzít do ruky má své kouzlo. A víte, že dneska už může být tvoření fotoalba opravdu kreativní záležitostí? Vytáhněte třeba fotky z cesty do Chorvatska a vyzkoušejte scrapbooking.

Co je to scrapbooking?

Pokud patříte mezi kreativní dušičky, scrapbooking si zamilujete. Scrapbook překládáme z angličtiny jako “kniha útržků” a jak už tedy název napovídá, jde o

tvoření knihy plné fotek, vlastních obrázků, samolepek a různých doplňků. Doplnit ji můžete nejen fotkami, ale třeba taky letenkami, vstupenkami, pohlednicemi  nebo vlastními texty a kresbami. crapbookovou metodou můžete vytvořit třeba také narozeninové přání, deník nebo dárek.

TIP: Scrapbooking je aktivita, která často pohltí i děti. Můžete je zapojit do kreativních činností a společně si vytvořit třeba různé edukační tabulky, například o bezpečném provozu na cestách.

Co budete na scrapbooking potřebovat?

pexels-photo-207665

Album a fotky

Bez alba a fotek žádný scrapbook nevznikne. Album vybírejte pečlivě. Doporučujeme zvolit tvrdé listy, které odolají náporům vaší kreativní mysli a hlavně množství lepidla, které využijete.

Scrapbookové papíry

Z nabídky scrapbookových papírů se vám možná zatočí hlava. Existuje obrovské množství vzorů, které můžete využít např. jako pozadí pro vaše fotky. Kupovat je můžete jednotlivě nebo v celých sadách.

Nůžky a pravítko

Neobejdete se ani bez kvalitních nůžek a pravítka. Minimálně stříhání je každodenním chlebem správné scrabookařky nebo scrapbookaře.

Tip: Při tvoření scrapbookového alba se vám bude hodit i řezačka, kterou můžete využívat i při jakémkoli jiném tvoření. S její pomocí dosáhnete opravdu perfektně rovných linií.

Lepidlo

Lepidlo se při vytváření stane vaším nejlepším přítelem. Kromě klasických tekutých lepidel se používají také oboustranné lepící pásky nebo pěnové čtverečky. Až budete vybírat lepidlo, doporučujeme pořídit takové, které po zaschnutí zprůhlední a nezkazí váš výtvor.

Dekorace

Dekorace jsou velmi důležité a pomohou vám dotáhnout vaše album z cest k dokonalosti. Nebojte se využít cokoliv vás napadne. Osvědčenou klasikou jsou washi pásky, stužky nebo samolepky.

Při dekorování se ale nemusíte bát použít ani mušle, reflexní pásky a prvky nebo třeba nejrůznější suvenýry.

Razítkování

Postupem času, až proniknete do tajů scrapbookingu, pochopíte, že existují různé techniky tvoření. Rozhodně není nezbytné nacpat všechny do jednoho alba nebo deníku. Jednou z nich je i razítkování.

rameckove-razitko-doodlers-stamp-ruze

Oblíbené jsou například výsekové raznice nebo technika embosování.

Další zdobení

Možná, že byste se rádi pustili do tvoření se vším všudy. V takovém případě můžete použít i různé vodovky, akrylové barvy, pastelky nebo spreje.

Hodit se budou také nejrůznější fixy pro psaní vlastních textů.

 

Jak začít?

I když máte všechny potřebné pomůcky na stole, může se stát, že nevíte, jak začít. Je to pochopitelné, nikdo nechce takové album pokazit, vždyť ho budete chtít pravděpodobně dávat na odiv celé rodině!

Nebojte se hledat inspirace na internetu - zároveň se k nim zase příliš neupínejte, protože váš výsledek bude vždycky o trošku jiný. Navíc uvidíte, že v okamžiku, kdy začnete, vodopád vašich nápadů přijde.

IMG_0389