Jak zařídit dětský pokoj tak, aby měly děti prostor na hraní i rozvoj?

 

Zařizovat dětský pokoj není jen tak. Potřebujeme vytvořit prostor, kde se děti budou cítit bezpečně, rády tam budou trávit svůj čas, hrát si, rozvíjet se, učit se a spát. Zároveň musíme přemýšlet do budoucna - přece nechcete každou chvíli malovat a nakupovat nový nábytek

Základ pokoje

Základ pokoje by měl být tvořen v co nejjednodušším a neutrálním stylu. Chápeme, že vytvářet tématický pokoj ve stylu Frozen nebo Spidermana je něco, co děti nadchne. Ale na jak dlouho? Za dva roky můžete znovu předělávat celý pokoj.

Nábytek do pokojíčku

Nebojte se investovat do kvalitního nábytku pro děti, který vydrží i několik let. Dejte pozor při výběru materiálu. Hlavně v dětském pokoji by měly být všechny kusy nábytku odolné a zdravotně nezávadné. Doporučujeme například světlé dřevo.

 pexels-photo-3965515

Nebojte se v případě dětských pokojíčků ušetřit každý kousek volného prostoru, bude se hodit pro dětskou hru. Snažte se využít úložného prostoru ve skříních až po strop a popřemýšlejte i o vestavěném nebo jinak chytře řešeném nábytku.

Rodiče si taky často chválí rostoucí nábytek, který dětem vydrží i několik let. Ten se vyplatí řešit hlavně od předškolního věku, kdy už děti potřebují psací stůl a pracovní plochu a židli.

Podlaha, stěny a barvy

Méně je někdy více platí u základního vybavení pokoje dvojnásob. S obyčejnou dřevěnou podlahou nikdy neuděláte krok vedle. Menší děti si hodně hrají na zemi, proto zvažte taky koberec nebo alespoň nějaký menší herní koberec, na kterém budou děti své hry moct realizovat.

Co se týče barev, doporučujeme vybírat ze světlejších odstínů a pastelových barev. Konečné rozhodnutí je ale na vás jako rodičích a také na dětech, které budou v pokojíčku vyrůstat.

Tip: V případě menšího prostoru myslete na to, že světlejší barvy prostor opticky zvětší. Se správnými doplňky ani bílý pokojíček nemusí vypadat špatně.

Prostor na spaní

Jak by měl vypadat dětský prostor na spaní? Hlavně útulně a bezpečně. Vybírejte kvalitní postel i matraci, aby si vaše děti odmalička neničily záda a spalo se jim jako na obláčku. Stejně jako rostoucí psací stoly a židle, existují i rostoucí postele. Děti však potom, co odrostou z dětské postýlky mohou přejít rovnou na klasickou postel, která vydrží opravdu roky. Doporučujeme také zvážit postel s úložným prostorem pod postelí. Děti se pak alespoň nebojí, že pod postelí bydlí strašidlo, když ví, že tam spí například parta plyšáků a autíček.

Tip: V případě více dětí v jednom pokojíčku vytvořte soukromí každého z nich. Můžete ho docílit např. patrovou palandou nebo oddělením postelí nábytkem.

Doplňky

To, co udělá z pokojíčku dětský ráj jsou doplňky. Ty můžete obměňovat podle přání dětí. Pokud u vás doma zrovna jede nějaká pohádka, můžete vybrat na okna textilie s motivem této pohádky. Postavičky, samolepky na zeď, dětské obrazy - to všechno můžete doladit během chvilky a obměňovat třeba každé dva roky podle zájmů vašich dětí.

Tip: I při zařizování pokojíčku doplňky myslete na to, že méně je někdy více a zapomeňte na divoké kombinace barev.

Dobré osvětlení

Mějte na paměti, že dobré osvětlení je základ. Bude potřeba nejen při učení. U postele by navíc neměla chybět dětská lampička, která pomůže překonat strach ze tmy a může svítit klidně celou noc.

Hračky a prostor

Dětský pokojíček slouží také pro uskladňování hraček - opět se tedy dostáváme k problematice úložného prostoru. Nenechávejte hračky válet jen tak v rohu pokoje. Děti ocení volný prostor, na kterém si budou moct postavit třeba bunkr. Menší hračky umístěte do plastových nebo látkových boxů. Můžete využít také poliček, skříněk a dalších prostorů. Vše by ale mělo mít své místo.

Prostor pro rozvoj

V dětském pokojíčku musí zůstat místo také pro rozvoj dítěte, a tím není myšlen pouze pracovní stůl. Děti ocení také kreslící tabule, nástěnku nebo třeba první knihovnu.

 Alena Mrvíková