Co dělat doma s dětmi, když prší?

Všem se nám už někdy stalo, že nám déšť zhatil program na víkend a museli jsme zůstat doma. Jak si ale v takových dnech zpestřit program s dětmi a nezůstat sedět jen u televize? 

Takové deštivé dny nemusí být vůbec špatné. Naopak by pro nás a naše děti měli být příležitostí, kdy se budeme věnovat činnostem, na které naopak není čas ve slunečných dnech, kdy se nám chce lítat po venku a hrát si na zahradě. 

Společenské hry a hlavolamy

Zaručeně se nebudete nudit u deskových her. I takové obyčejné Člověče nezlob se nebo Prší dokáže zahnat nudu deštivého odpoledne. 

Pokud tápete, které deskové hry patří mezi zaručenou klasiku a neměly by vám doma chybět, doporučujeme například Aktivity, Monopoly, Osadníky z Katanu nebo Cluedo. 

Samozřejmě ale záleží na vašich preferencích a zájmech. Při výběru her dávejte také pozor na doporučený věk a počty hráčů. Snižuje se tak riziko toho, že vás hra zklame nebo vám nepůjde. 

Čtení 

Stejně jako hraní her vás může zabavit i čtení. Pro malé i velké děti by mohla být zábavou mluvící knížka. Takové knížky mohou mít zároveň i edukační charakter, a tak sfouknete dvě mouchy jednou ranou - trochu vzdělání, trochu zábavy! 

Zabavit se společně s dětmi můžete ale také u obyčejných pohádkových knížek, napínavých, dobrodružných příběhů nebo motivační literatury

Hra na něco 

Pokud se naskytla příležitost, strávit s dětmi upršený den doma, určitě ocení, když se zapojíte do jejich dětského světa. Je jedno, na co si rády vaše děti hrají. 

Můžete se s nimi vrátit do školních lavic a dostávat domácí úkoly, chodit s panenkami k paní doktorce nebo si zajít na oběd do restaurace - a je jedno, že vám děti budou podávat třeba piškoty namazané marmeládou! 

Tvořivé aktivity na odpoledne 

Chybu neuděláte ani s tvořivými aktivitami. Začít můžete s obyčejným kreslením, ale pořádnou parádu udělají i jiné tvořivé aktivity. 

Můžete si s dětmi zkusit něco ušít, namalovat na trička nebo na sklo. Vytvořit decoupage nebo se pustit do patchworku. A pokud nemáte inspiraci, nevadí! Na internetu ji naleznete přece spousty. V každé domácnosti s dětmi jistě nechybí zásoba pastelek, barevných papírů, samolepek a dalších výtvarných potřeb. Neváhejte a využijte vše co doma máte.

Naučte se něco nového 

Deštivé dny vytváří příležitost naučit se něco nového a nebo se zlepšovat v některých činnostech. A nemusí to nutně znamenat, že vy budete něco učit své děti. 

Možná, že také oni mohou obohatit vás. No schválně, tušíte třeba, kdo je jejich oblíbený youtuber a jaká je jeho tvorba? 

Společné vaření 

Pokud máte děti ještě malé a neberou vaření jako nutnou domácí práci, máte vyhráno a můžete se společně pustit do vaření. Vyberte společně recept nebo naučte vaše dítě vařit jeho oblíbené jídlo. 

Uvidíte, že i taková činnost dokáže pobavit a hlavně zase o něco víc sblížit celou rodinu. 

Generální úklid 

Bohužel, deštivé dny přináší prostor i pro činnosti, na které během krásných slunečných dní tolik času nezbývá. Jednou z takových činností je třeba generální úklid. 

Sice nejde o úplně zábavnou a radostnou činnost, vaše děti tolik nepotěší, ale i takové věci se musí dělat. A když se do uklízení zapojí celá rodina, za chvíli máte hotovo. 

Zacvičte si 

Chtěli jste si vyrazit na tenis nebo třeba na kole a déšť vám překazil plány? Cvičit můžete přece i doma. I pohyb doma se dá pojmout zábavně. Zkoušeli jste třeba tancovat nebo cvičit jógu

Tip: Pořídit si můžete také pohybovou hru twister. Schválně, kdo u vás doma vydrží nejdéle! 

Kosmetický salon 

Přineste všechna svoje malovátka, laky na nehty, pleťové masky a můžete začít. Sice taková aktivita baví spíše děvčata, ale všechno je o přístupu. 

Když dokážete kosmetický salon pojmout jako hru - třeba “Kdo udělá mamce hezký makeup se zavázanýma očima?,” možná se zapojí i kluci.


Alena Mrvíková