Víte, jak v dětech podporovat vztah k malování?

Některé děti nevidíte jinak než s pastelkami v ruce, jiné malování postupně přestává bavit. Má ale smysl dítě v kreslení podporovat? I když mu nejde? A jak? Na malování nemusíte mít talent. Navíc vztah k malování přináší vašim dětem spousty benefitů do dalšího života.

Malování je stejně důležitá činnost pro rozvoj dítěte jako třeba učení se sociálním dovednostem, rozvíjení hrubé motoriky nebo logických schopností. Stejně jako dbáte na důležitost pohybu pro zdraví dítěte, měli byste podporovat i vztah k malování.

Pokud je pro vás tedy výchova dětí na prvním místě, zapojte do každodenních aktivit nejen návštěvy houpaček, ale stravte taky nějaký čas s dětmi u stolečku s pastelkami nebo jinými výtvarnými potřebami.

Na barvy není nikdy brzy

Často se stává, že se rodiče bojí, jestli jejich dítě není na malování ještě malé a ptají se, kdy tedy s kreslením začít. Obavy jsou ale mimo mísu. Děti se o první čáranice mohou pokoušet už od jednoho roku.

Prvního obrázku se sice dočkáte až mezi 2. a 4. rokem, nicméně pamatujte, že na barvy není nikdy brzy.

Proč malování podporovat?

  • Malování je zábava, při které se dětem navíc rozvíjí mozek a zvětšuje se jeho kapacita!
  •  Při malování se vylepšuje jemná motorika a obratnost dítěte, která se potom projeví nejen na celkové šikovnosti dítěte, ale např. i na obratnosti mluvidel a vývoji řeči
  • Děti, u kterých je podporován kreativní duch si osvojí dovednost kreativního myšlení a ve svém dospělém životě tito lidé umí i k životním problémům přistupovat tvořivě a umí se na ně podívat z více úhlů pohledu
  • Samotný proces malování a radost z výsledku pomáhá dětem dosáhnout zdravého sebevědomí a poznat, co je to sebedůvěra
  • Děti mohou během malováním vyjádřit své myšlenky a potřeby, které zatím nejsou schopny pojmenovat a vy se tak jako rodič pozorovatel můžete dostat blíž k jejich dětské dušičce
  • Malování je jedním z mnoha způsobů, jak děti naučit relaxovat a uvolňovat energii jinak než jen vzteke¨m
  • Existuje taky vztah mezi dětskou kresbou a psaním. Děti totiž už při kreslení používají symboly a znaky, které se mohou hodit i při dovednostech jako je psaní.

Jak malování podpořit?

Buďte průvodci

Děti nedělají to, co jim rodiče přikazují, ale to, co od rodičů odkoukaly. Ano, rozumíte tomu správně. I vy byste měli vzít na milost papíry a výtvarné potřeby. Když děti uvidí, že i vy malujete, bude se jim do toho chtít více.

Chvalte

S chválou by se to nemělo přehánět, ale samozřejmě je důležité vyjádřit svým dětem podporu, pochválit je. Snažte se ocenit dětskou aktivitu a hlavně originalitu. My dospělí často zapomínáme, jak úžasný je dětský svět fantazie a držíme se až moc při zemi.

Nikdy dítěti neříkejte, že jeho sluníčko musí být žluté. Nemusí. Na papíře mohou hrát věci všemi barvami. Malování nemá pravidla a i vy můžete upustit uzdu fantazie.

Přicházejte s novými nápady

Není od věci přicházet sem tam s novými nápady a ukázat dětem směrem, kterým se může malování ubírat, zvlášť těm v předškolním věku.

Zkuste přijít s nějakou novou technikou, vymyslet zábavné kreativní odpoledne, kdy se bude tvořit na nějaké téma, uspořádejte soutěž o nejkrásnější obrázek s hlavní cenou: umístění na lednici nebo uspořádejte výstavu obrazů pro babičku s dědou.

Tip: Můžete například vyzkoušet malovat prstovými barvami. Ty jedlé mohou používat už děti od 2 let. Na jejich výrobu budete potřebovat jen cukr, sůl, kukuřičnou mouku, studenou vodu a potravinové barvivo.

Přihlaste děti do výtvarného kroužku

V případě, že cítíte, že sami výtvarným nadáním neoplýváte a vaše děti už pomalu předvádí lepší výkony než vy, zamyslete se nad přihláškou do výtvarného kroužku, kde se bude vašemu dítěti věnovat někdo, kdo tomu rozumí.

Nejde tu o to, že byste s dítětem už neměli kreslit, měli byste! A není ostuda přiznat mu, že vám kreslení moc nejde. Výtvarný kroužek berte jako příležitost, kde vaše dítě někdo dokáže posunout na další úroveň.

Výtvarné potřeby jako dárek

Nenásilná forma, jak děti směřovat k dobrému vztahu malování je vybírat vhodné dárky, které to řeknou za vás. Ať už se blíží narozeniny nebo třeba Vánoce, neměli byste zapomínat na dárky v podobě pastelek, vodovek, omalovánek a dalších potřeb pro malé umělce.