Mandala: poslání aneb proč kreslit mandaly a návod jak na to

Člověk nemusí být zrovna jogín nebo být zastáncem hinduismu či buddhismu, aby maloval krásné barevné mandaly. Mandaly symbolizují představu nikdy nekončícího života a přináší řadu výhod pro naše duševní zdraví.

Co je to mandala?

Původ slova mandala vychází z mrtvého jazyka sanskrt a znamená kruh. Jejich kořeny, stejně jako kořeny mindfulness terapie, můžeme najít v hinduistické a buddhistické tradici. Tyto mandaly kreslili mniši v klášteře pomocí barevných sklíček, kamínků nebo i zrnek písku a mnohdy na nich pracovali několik hodin nebo dokonce dní. Po dokončení následovala modlitba a rozprášení těchto mandal do okolí. Poukazovali tak na pomíjivost světa i sebe samých. A druhý den se dali znovu do tvoření nového obrazce.

V dnešní době se od rozbíjení upustilo a jejich poslání je vysílání energie, posilování toho, co posílit chceme a naopak odehnání toho, co odehnat chceme.

Důležitým faktem je tvar. Mandala musí být vždy ve tvaru kruhu. Proč? Kruh je základný magický symbol, který je stále v pohybu, neustále se otáčí, cirkuluje, žije a bije stejně jako lidské srdce.

Důvody proč kreslit mandaly

Výtvarný projev a vliv na lidskou psychiku - arteterapie

Nekonečně mnoho různých barev, nespočet odlišných odstínů, rozmanitost tvarů - to všechno velmi silně ovlivňuje lidské emoce. V tvoření mandal se odráží vaše vnitřní já - to jaké barvy používáte, to jaké tvary preferujete.

Při malování vás pohání instinkt a vlastní pocity. To znamená, že veškeré emoce, které při malování prožíváte se promítnou do výsledné kresby. Někdo tomu možná těžko věří, ale mandala se může stát vypravěčem vašeho příběhu. Tyto kresby již nejednou odhalily to, co bylo skryté a vy jste to předtím neviděli.

Zajímavost: Dnes již existuje mandalová terapie, která se využívá v psychiatrických léčebnách.

Meditace

Existuje nespočet psychologických studií, ze kterých lze vyvodit, že účinky malování nebo vybarvování mandal jsou srovnatelné s účinky meditace. Správně meditovat není zcela lehký úkol. Spousty lidí mají problém s hlubokou, správnou a smysluplnou meditací. Když už si najdou pro meditaci čas a prostor, nedokáží se zcela uvolnit. A proto se uchylují malování či vybarvování. 

Kruhový tvar mandal navozuje pocit uvolněnosti a bezstarostnosti, což je také hlavním cílem meditace 

Tip: Je možné se zúčastnit nejrůznějších jógových pobytů, kde jistě na mandalovou terapii také narazíte.

Boj proti stresu

Každá z nás čas od času potřebuje řádný oddych a relax, jednoduše řečeno: vypnout. Permanentní stres má vliv na naše zdraví a boj s ním je nekonečný, někdy nadlidský úkol. Duševní zdraví by mělo být pro každého na prvním místě. Tudíž není dobré přetrvávat ve stresu a neřešit jeho příčiny.

Při boji se stresem malování mandal zaujímá významnou roli. Nejvýraznější účinek vytváření barevných mandal je právě snížení stresu. Dosáhnout klidu a vyrovnanosti jde i s pastelkou v ruce.

Tip: Malování se může stát příjemnou rodinnou aktivitou, do které lze zapojit i děti. A hned máte program na deštivé dny.

Trénink mozku a posilování důležitých vlastností

Protože při malování člověk využívá obě mozkové hemisféry, přináší mandaly i další užitek. Soustředěnost, logiku a kreativitu je potřeba neustále procvičovat a pro to jsou mandaly jako stvoření.

Logika - vybírání barev a vzorů, kreativita - kombinace vybraného a soustředěnost na celkový proces. Vybarvování detailů mají pozitivní vliv na organizační dovednosti a řešení problémů. A zapojení obou hemisfér zlepšuje motorické a koordinační schopnosti.

Zajímavost: Potvrzeno odborníky - mandaly podněcují kreativitu a rozvoj soustředěnosti i v pracovním životě, zejména při práci na velkých projektech.

Pomáhá k uvědomění si

Ať už samotná práce na vytváření mandaly nebo jen pouhá příprava přiměje člověka zamyslet se a dospět k určitým uvědoměním. Většina lidí najednou začne nacházet souvislosti s osobním životem a pomůže jim to v práci sama na sobě. 

Příklady:

  • Nepřetahování, obtahování linek může znamenat, že v životě máte rádi jasně vymezené hranice, které neradi překračujete.
  • Uvědomění si, že nikdy nebudou pro nic ideální podmínky a vždy se najde důvod, proč nezačít.
  • Velké jednobarevné části mohou v člověku podněcovat pocit rutiny a nutkání k nedokončení.
  • Přemýšlení nad barvami a dlouhé váhání výběru může zase signalizovat strach z nezvratných chyb a potřebu zadních vrátek.
  • Myšlenky: “pořád to není ono” a potřeba neustálého zlepšování může značit ochotu investovat značné množství energie pro něco, v čem vidíte smysl a věříte v to.
  • Guma, přelepování a opravování může být znakem tendenci k opravání, možná neopravitelného, a nechuť k novým začátkům.
  • Nedokonalý celek skryje chyby a nedokonalosti a naopak nedokonalá jednotlivost může vytvořit dokonalý celek.
  • Myšlenky typu: “ je to krásné, ale ztratilo to svou nevinnost” apod. nesou význam, že abyste něco získali, je třeba něco jiného obětovat.

Jak si vytvořit vlastní mandalu?

Největší účinek přináší vlastnoručně vytvořené mandaly od samého základu. Jak ale na to?

Zde je několik tipů, které zužitkujete při tvorbě:

  • Zahodit veškeré zábrany - mít vystudované umění opravdu není podstatou malování mandal. Jednoduše se uvolněte a dejte volný průchod fantazii.
  • Krása tkví v jednoduchosti - nepouštějte se ze začátku hned do složitých tvarů a detailů. Krásný výsledek může přinést i pár jednoduchých čar.
  • Vybarvujte šablony - jestliže se stále na vlastní výtvor necítí, nevadí. Můžete začít s vybarvováním předtištěných mandal.

Mandala krok za krokem

Pro lehčí začátek jsme se rozhodli poskytnout vám návod na to, jak si takovou mandalu vytvořit. Budete překvapeni, jak prosté to je. 

  1. Čas, prostor, klid - atmosféra je základ. Proto se pokuste eliminovat rušivé faktory a vytvořte si takovou vlastní bublinu.
  2. Vlna relaxace - pokuste se naladit na vlnu relaxace. Součástí je uvolnění těla i mysli, vnímání fyzických stavů (např. bušení srdce, dýchání), emocí, myšlenek a aktuálního psychického rozpoložení.
  3. Směr - při malování vlastní mandaly je důležité určit si směr. Ať už si zvolíte malovat od středu papíru k okrajům nebo naopak, je důležité v tom setrvat. Soustředění na konkrétní postup zklidňuje mysl.
  4. Bez omezení - při malování si neurčujte žádné limity ani omezení. Malujte co vás napadne a použijte první barvu, po které sáhnete.
  5. Konečné hodnocení - nakonec si dopřejte chvilku času s vaším mistrovským dílem. Jen se tiše dívejte a nechte jej na sebe působit. Třeba v něm najdete skryté sdělení.

Není to úžasné, co všechno může člověku obyčejné vybarvování nebo malování přinést?

Článek napsala Klára Kohoutová

Náš e-shop úzce spolupracuje s naší přední výtvarnicí na mandaly Zuzanou Krulovou. Její nádherné mandaly můžete obdivovat, a pod jejím vedením se i naučit vytvářet, na stránkách Mandala Art

_DSC1950 zoner_vyvolat z JPEGu_s webovkama  IMG_20200312_084427-1