Tipy, jak udržovat pořádek v domácnosti díky dostatečnému a kreativnímu úložnému prostoru

zena-novy-domov-krabice

Imagine from Racool_studio on Freepik

Trvá vám doma úklid příliš dlouho? Máte pocit, že se všude povalují věci, které nemají své místo? Pokud ano, máte pravděpodobně problém s nedostatkem úložného prostoru. Ale nezoufejte! 

V tomto článku přicházíme s řešením, jak efektivně využít prostor a udržovat pořádek díky dostatečnému a kreativnímu úložnému prostoru. Zde jsou tipy, jak na to - od koupě vhodného nábytku až po kreativní nápady, jak využití volné místo v místnosti. 

Důležitost úložného prostoru a pořádku v domácnosti 

Udržovat pořádek v domácnosti může mít mnoho pozitivních vlivů na každodenní život - může zlepšit fyzické i mentální zdraví, zmírňovat stres, zvýšit produktivitu a přispět k lepší organizaci a estetickému vzhledu domova. Naopak nepořádek může způsobovat stres, hledání požadovaných věcí v neuspořádané domácnosti se může protáhnout na hodiny. 

Tip: Úložný prostor budete muset řešit i v případě rozrůstající se rodiny. Víte, jak připravit domácnost na nového člena rodiny? 

Je důležité mít na paměti, že dobrý úložný prostor může být klíčovým při udržování pořádku. Když máte doma dostatek úložného prostoru, pomůžete tak tomu, že každá věc bude mít své místo a drobnosti se nebudou nikde hromadit. V úvahu byste měli vzít i kreativní způsoby, jak si vytvořit úložné prostory. 

Skříně a regály jako úložný prostor číslo jedna 

Skříně a regály jsou skvělým řešením pro vytvoření úložného prostoru v každé místnosti vašeho domova. Jak vybrat ty nejlepší skříně s maximálním místem pro ukládání věcí? 

  • Vybírejte skříně s policemi a mnoha zásuvkami. Jen tak dostanete do skříně co nejvíc věcí a všechny věci zároveň budou organizované a snadno dostupné. 
  • Než si vyberete skříň, zvažte prostor, do kterého ji chcete umístit. Do předsíně nebo ložnice se dobře hodí také velké vestavěné skříně. Pokud máte méně místa, budete si muset vystačit se skříní menšího rozměru, potom ale zvažte její výšku, ta může klidně sahat až ke stropu. 
  • Pro vytvoření ideálního úložného prostoru můžete zvolit také skříně s vestavěnými regály, které umožní oddělit věci podle typu nebo velikosti 

I regály umožňují dokonalé využití prostoru pro uložení nejrůznějších věcí, jako jsou knihy, oblečení, dekorace, hračky, výtvarné potřeby nebo nádobí. Existuje mnoho typů regálů, klasické stojící, nástěnné nebo vestavěné. Mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako jsou dřevo, kov nebo sklo a mohou se tak stát zároveň i dekoračním prvkem v prostoru. 

Vybavte domácnost multifunkčním nábytkem 

ulozne-lavice-kose-kabelka

Autor/ka fotografie: The Social Smith

Pro vybavení domácnosti nábytkem, který plní více funkcí najednou, a to včetně funkce úložného prostoru, existuje mnoho možností. Jednou z těch nejčastěji využívaných jsou sedací soupravy s úložným prostorem, které v sobě kombinují možnost pohodlného sezení a zároveň možnost skladování věcí. Další možností jsou stolky s úložnými boxy, nebo lavice s úložným prostorem.

S dostatkem úložného prostoru vám uklízení může připadat snazší a můžete se cítit klidněji, navíc vám zbyde více času pro využití vašeho volného času. 

Seznamte se s organizéry 

Organizéry vám mohou pomoci s ukládáním věcí do šatny, skříně i šuplíku. Můžete je využít v různých místnostech vašeho domova. Organizéry jsou užitečnými pomocníky při vytváření úložného prostoru. 

Pro efektivní uspořádání bot se hodí speciální organizéry na boty, které lze umístit do šatní skříně, vestavěné skříně v chodbě nebo pod postelí. Oblíbeným doplňkem jsou skládací regály, které můžete umístit kamkoliv a pomohou vám maximalizovat prostor pro uložení věcí. Pořídit můžete také organizéry na kosmetické produkty nebo šperky. 

Tip: Pokud nemáte dostatek úložného místa v šatně, můžete využít závěsné úložné sáčky, které lze upevnit například na dveře šatní skříně. 

Pomoci vám s úložným prostorem mohou nástěnné police

Nástěnné police jsou skvělým způsobem, jak efektivně využít prostor na zdech a vytvořit tak další úložný prostor v místnosti. Takové police můžete využít pro uspořádání knih, dekorací, fotografií, květin nebo dalších drobných předmětů. 

Existuje mnoho typů nástěnných polic, od klasických dřevěných až po moderní skleněné nebo kovové police. Velikost a umístění polic by mělo být přizpůsobeno vašim potřebám a možnostem v prostoru. Mohou být umístěny kdekoliv v domě, v obývacím pokoji, v pracovně, v kuchyni, v ložnici nebo na chodbě.  

Využijte úložný prostor pod postelí 

postel-loznice-nude

Autor/ka fotografie: Natalia Walusiak

Prostor pod postelí může být také vynikajícím místem pro vytvoření úložného prostoru v ložnici. Malé a lehké předměty můžete uložit do krabic, které lze uložit pod postel. Některé postele jsou dokonce vybaveny úložnými zásuvkami. 

Pokud máte vysokou postel a pod postelí vám tak vzniká více místa, můžete pod ni uložit i větší předměty, jako sportovní vybavení nebo sezónní oblečení. Existují také speciálně navržené pod postelové úložné systémy, které vám umožní efektivně uspořádat věci a vytvořit snadno dostupný úložný prostor. 

Zároveň má využití prostoru pod postelí pro uložení věci i další výhodu - nebude se hromadit prach a nepořádek na podlaze pod postelí a nebudete muset tak často vysávat. 

Tip: Znáte výhody antibakteriálních sáčků do vysavače pro udržování pořádku v domácnosti? 

Pořiďte si dekorativní koše a boxy 

Dekorativní koše a boxy jsou dalším skvělým způsobem, jak vytvořit nový úložný prostor v domácnosti a současně přidat do interiéru dekorační prvek. Tyto koše a boxy jsou k dispozici v různých velikostech, tvarech a také materiálech. 

Mohou být použity pro uspořádání různých věcí, od časopisů a novin, až po hračky a deky. Velmi praktické jsou koše s víkem, které pomáhají vytvořit organizovanou domácnost a skrýt svůj obsah. Skvěle je můžete využít v obývacím pokoji, dětském pokoji, ložnici nebo v kuchyni. 

Využijte výklenky ve stěně jako úložné prostory 

Výklenky ve stěnách mohou být vynikajícím místem pro ukládání věcí. Máte ve vaší domácnosti takové nevyužité volné prostory? Můžete je využít pro uspořádání knih, dekorací, květin nebo dokonce pro uložení menších spotřebičů v kuchyni. 

Pro uspořádání věcí ve výklencích můžete využít speciálně navržené regály a police nebo do výklenku umístit krabici či koš. Výklenky jsou skvělým způsobem, jak efektivně využít prostor v místnosti. 

10 rad pro udržení uklizené a organizované domácnosti 

organizer-kuchyn-potraviny

Imagine from Freepik

Závěrem přinášíme dalších 10 rad pro udržení uklizené a organizované domácnosti, protože ani dostatek úložného prostoru nezmůže vše. 

  1. Stanovte si pravidelný čas na úklid, měli byste přesně vědět, kterým činnostem se který den chcete věnovat. Je tedy dnes čas utírat prach, vysávat s pomocí výkonného průmyslového vysavače nebo pečlivě umývat všechna okna v domácnosti? 
  2. Vytvořit si můžete seznam úkolů na každý den, úklid se tak stane součástí vaší každodenní rutiny.
  3. Zároveň se snažte drobný úklid provádět okamžitě, jen tak se vám podaří minimalizovat každodenní drobný nepořádek. 
  4. Nezapomínejte pravidelně prát a žehlit. Organizace oblečení ve skříních bývá klíčová. Můžete se podívat na nejrůznější návody a inspirace, jak skládat prádlo. 
  5. Udržujte pořádek v kuchyni, nádobí okamžitě uklízejte a nezapomínejte ani na pravidelnou údržbu myčky na nádoby, aby byla funkční a udržovala si svou výkonnost.
  6. Vyhraďte si čas na organizaci dokumentů, právě papíry, složenky, noviny a další často tvoří drobný nepořádek na odkládacích plochách v domácnosti. 
  7. Na všechny nádoby a organizéry si pořiďte štítky s popisky, budete mít tak větší přehled o věcech a nebude taková dřina najít všechny potřebné věci. 
  8. Vytřiďte nepotřebné věci z vaší domácnosti, jen tak můžete minimalizovat nepořádek a snadno udržovat čistotu ve vašem domě. 
  9. Vytvořte si systém organizace - podle kategorie, barev nebo velikosti. Záleží jen na vás, jen to chce systém, v kterém budete umět hledat a bude vám nejvíce vyhovovat. Ušetříte tak čas a místo. 
  10. Udržujte si v domácnosti uklizenou a poklidnou atmosféru, často větrejte, zapalte vonné svíčky nebo používejte difuzéry. 


Alena Mrvíková, Specialista na optimalizaci webů - Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na vašem webu